Nyt undervisningstilbud: Bag skyerne - når børn sørger

Røde Kors, Børn, Unge & Sorg (Det Nationale Sorgcenter), Landsforeningen Liv & Død samt Det Danske Filminstitut udgiver undervisningsmateriale om børn i sorg.

MORTEN SCHWARZ LAUSTEN - D. 22 JANUAR 2021

Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i fortællinger fra filmen 'Bag skyerne'. Det er målrettet indskolingen (0.-3. kl.) og mellemtrinnet (4.-6. kl). Formålet med undervisningsmaterialet er dels at aftabuisere sorg, dels give konkrete værkstøjer til lærere, der møder elever i sorg over at have mistet. 

Den dansk-producerede dokumentarfilm Bag skyerne fanger smukt de dagligdags, hjerteskærende, og af og til sjove øjeblikke i livet for en gruppe mindre børn, der for nylig har mistet én eller begge forældre.

Hos organisationen Good Grief i New Jersey mødes børn, der har mistet en tæt relation. Her kan de tale og lege med andre børn, der kender smerten, give efter for raseri i ’vulkanrummet’ og sige farvel til en døende bamse-patient i ’hospitalsstuen’. I løbet af et år kommer vi tæt på Kimmy, Nicky, Peter, Nora, Nolan og Mikayla og deres konstante ledsager: Sorgen.

Det er en stærk film, som viser, hvor vigtigt det er, at børn får lov til at sørge, at der er plads til deres sorg, og at fællesskab kan gøre sorgen nemmere at håndtere. 

5272 børn og unge (0 – 27 år) mister årligt en far eller mor. Svarende til ca. 14 børn og unge, der mister hver eneste dag.

- Når børn oplever sorg ved vi fra vores aktiviteter, at det kan have store konsekvenser for et barns trivsel, hvis barnet går alene med sin sorg. Både socialt og rent fagligt ’indlæringsmæssigt’ i skolen. Med undervisningsmaterialet til filmen ’Bag skyerne’ vil Røde Kors være med til at tage hånd om disse særligt udsatte børn. Med undervisningsmaterialet kan der skabes en større forståelse for sorg og dermed 'medmenneskelighed' blandt klassekammeraterne, siger generalsekretær Anders Ladekarl om baggrunden for, at Røde Kors Skoletjeneste står bag undervisningsmaterialet.

Bag skyerne er instrueret af Katrine Philp og produceret af Katrine A. Sahlstrøm for Good Company Pictures med støtte fra DFI, Statens Kunstfond, Skuespillerforbundets produktionsstøttemidler og DR. Filmen havde verdenspremiere på festivalen SXSW hvor den vandt juryens specialpris. Filmen fik desuden tildelt UNICEF prisen i forbindelse med Japan Prize. 

  • Undervisningsmaterialet er produceret af Røde Kors Skoletjeneste - i samarbejde med filmproducenten Good Company Pictures, Børn, Unge og Sorg (Det Nationale Sorgcenter) og Landsforeningen Liv&Død. 
  • Det Danske Filminstitut har støttet produktionen.
  • Bag skyerne har TV-premiere på DR 26. januar 2021. 
  • Find link til filmen og undervisningsmaterialet her