Jeg ønskede at opleve sorg igennem børnene, på deres præmisser

Røde Kors Skoletjeneste udgiver i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter, Landsforeningen Liv & Død og Good Company Pictures en lærervejledning til den prisvindende dokumentarfilm Bag skyerne. Læs her instruktøren Katrine Philps tanker om filmen, og om hvor vigtigt det er, at vi bliver bedre til at tale med hinanden om sorg. 

Instruktør Katrine Philp oplevede tavshed, da hun pludselig under optagelserne mistede sin far. Foto: Good Company Pictures.
- D. 22 JANUAR 2021

Mit ønske var, at Bag Skyerne skulle se på sorg fra børns perspektiv. Jeg har ikke været interesseret i at have eksperter til at fortælle om de forskellige faser, der ofte ses i et sorgforløb eller fortælle hvilke følelser, børnene var i gang med at gennemleve.

Jeg ønskede at opleve sorg igennem børnene, på deres præmisser. 

Meget hurtigt fandt jeg ud af, at filmen faktisk handlede mere om livet end om døden og at filmen også blev en fejring af barndommen. 

Jeg oplevede, hvordan børnene vi filmede kunne gå fra dybe stærke følelser, til øjeblikket efter at lege ukompliceret videre med deres kammerater. De levede i nuet, i deres følelser og det var dybt inspirerende at være en del af. 

Barnets leg ville jeg gerne have i filmen og det var også en af grundene til, at jeg valgte at filme i USA. I USA er der over 500 steder som Good Grief. På Good Grief ser man holistisk på sorg og man bruger primært leg og venskaber til at hjælpe børnene videre. Good Grief har forskellige rum, hvor børnene kan gå ind og lege, og igennem leg opstår der naturlige samtaler, som der så er voksne klar til at tage med dem. Disse rum er helt centrale i deres sorgbearbejdning, og det kunne jeg ikke helt på samme måde finde i Danmark.

Familierne er ofte knyttet til Good Grief i 3-4 år, lige så længe de har behov for det, og både børn og voksne er i grupper. Det giver et fantastisk fællesskab og nærvær familierne imellem og det var  elementer, jeg tænkte også kunne inspirere et dansk publikum.

Da min far døde, var tavsheden det værste

Undervejs i filmens tilblivelse bliver min far pludselig syg og dør, og filmen bliver fra det øjeblik også en personlig rejse ind i min egen sorg. Jeg oplever på egen hånd at miste, samtidig med at jeg dykker ind i de medvirkendes sorg.  Da min far døde var tavsheden det værste. Jeg mødte af og til mennesker, der ikke vidste, hvad de skulle sige til mig, måske lammet af frygt for at tale om døden og sorgen, eller for at gøre mig mere ked af det.

På trods af, at vi alle vil opleve at miste en dag, er døden stadig et tabu i vores samfund. Ifølge Det Nationale Sorgcenter mister 5272 børn og unge hvert år en mor eller en far, det svarer til, at der hver eneste dag er 14 danske børn og unge, der mister en forælder. Børnene vi møder i filmen, er ikke bange for at tale om døden, for dem er det et livsvilkår og sorgen er der altid.

Se undervisningsmaterialet her

Filmen skal gøre os alle modigere

Jeg håber, at vi med filmen kan skubbe til dette tabu og gøre det nemmere at tale om sorg. Jeg tror, vi som voksne kan lære rigtig meget af børnenes umiddelbarhed og deres åbenhed. Hvorfor skal det være så svært at spørge ind til sorgen? Jeg ved, jeg heller ikke selv har været god til det. Jeg har haft lyst til at lukke smerten inde og lade som om alt var godt, når jeg har mødt mennesker i sorg.

Men da jeg selv oplevede at miste min far, opdagede jeg hvor hårdt det var, hvis mennesker jeg mødte lod som ingenting, og jeg lovede mig selv, at jeg ikke ville gå udenom mere.

Du kan aldrig gøre det værre end det allerede er, ved at spørge ind til sorgen og den afdøde, men måske kan du hjælpe med at lette savnet en smule, ved at anerkende at det er sket, og at personen har haft en stor betydning for dig. 

Jeg håber, at filmen vil få folk til at reflektere over alt det smukke i livet, at vi lever nu og at vi skal huske, at hver dag har betydning. Jeg håber også, at filmen vil gøre os alle modigere, når vi møder mennesker der har mistet. Lad os ikke være bange for at tale om de svære ting i livet.

Undervisningsmaterialet til filmen 'Bag skyerne' er produceret af Røde Kors i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter, Landsforeningen Liv & Død og Good Company Pictures. Det er økonomisk støttet af Dansk Film Institut (DFI). Se undervisningsmaterialet her

FAKTA OM SORG

  • I Danmark er der 47.740 børn og unge i alderen 0-27 år, som har mistet én eller begge forældre. (tal per 01.01.2020 – Det Nationale Sorgcenter)

 

  • 5272 børn og unge (0 – 27 år) mister årligt en far eller mor. Svarende til ca 14 børn og unge, der mister hver eneste dag. 

 

  • Hvert år mister 782 børn under 12 år deres mor eller far. 21 af disse børn mister både deres mor og far. (Tal fra 2019 - Det Nationale Sorgcenter)

 

  • 928 børn og unge (0 – 27 år) mister hvert år en søster eller bror. Svarende til over 2 børn og unge der hver dag mister en søster eller bror. (Tal fra 2018 - Det Nationale Sorgcenter)

 

  • 26.000 skolebørn oplever hvert år, at en far eller en mor bliver indlagt med en livstruende sygdom, dvs. i gennemsnit 12-16 børn på hver skole. (Kræftens Bekæmpelse)

 

  • Omkring 11.000 børn under 6 år oplever hvert år at miste en forælder, eller at der opstår livstruende sygdom hos mor eller far. (Kræftens Bekæmpelse)

 

  • 59% af daginstitutionsledere i Danmark mener, at pædagogerne ikke er godt nok rustede til at håndtere børn og familier i sorg via deres uddannelse. (Epinion og Kræftens Bekæmpelse)