For Valentine var en malkeko nok til at bryde ud af fattigdom

Musabyimana Valentine på 38 levede i fattigdom med hendes familie, indtil Rwanda Røde Kors gav hende en malkeko. Nu har hun vendt sit liv på hovedet og kan forsørge hele sin familie.

Musabyimana Valentine med sin malkeko i skuret, hvor den står
SEBASTIAN SKOV ANDERSEN - D. 13 JANUAR 2020

Der skulle ikke mere til end en malkeko, for at Msabyimana Valentine kunne bryde ud af fattigdom. Hun er 38 år gammel, gift med fire børn og bor i Gasyata Village i det nordlige Rwanda. Hun fortæller, at koen, som hun har fået gennem Rwanda Røde Kors og Røde Kors i Danmarks venskabsprojekt, har gjort hende og hendes familie både sundere og lykkeligere.

Malkekoen har nemlig betydet, at familien ikke længere lider af underernæring. De kan både drikke mælken selv, og de kan sælge den for cirka 200 Rwandiske franc - cirka 1,5 krone - per liter. Èn ko kan producere cirka syv til otte liter mælk om dagen, og de penge, som Valentine tjener på mælken, bruger hun på at forsørge familien.   

»Vores liv har ændret sig drastisk, siden vi fik en malkeko af Røde Kors. Jeg led af underernæring, og det samme gjorde hele min familie. Nu har vi det meget bedre. Vi kan tjene vores egne penge, og det har hjulpet os med at komme ud af fattigdom,« siger hun. 

Udover at tjene til de mere hverdagslige ting, har Msabyimana Valentine også kunnet renovere familiens hjem for de penge, hun har tjent ved at sælge mælk på markedet. Det har kostet hende 350.000 Rwandiske franc, og det havde ikke været muligt, hvis det ikke var for Røde Kors. 

Flere køer

Siden Msabyimana Valentine fik koen i 2016, har den født tre kalve. Den ene gav hun til sin fattige nabo, og den anden solgte hun for 150.000 Rwandiske franc, eller cirka 1.000 kroner, for at købe et stykke land, som hun kunne dyrke. Den tredje, som stadigvæk er en kalv, ejer hun selv. 

“Koen producerer mælk, som både giver os ernæring og penge, men den laver også organisk gødning. Det kan jeg bruge til at gøde jorden, og hvis jorden er for tør, kan jeg også bruge det til at gøre jorden frugtbar igen,” fortæller hun. 

Støt venskabsprojektet i Rwanda

Hvis jeres afdeling har lyst til at støtte venskabsprojektet i Rwanda, eller I gerne vil høre mere om de andre venskabsprojekter, vi har i Afrika, Asien, Mellemøsten og Europa, er I velkomne til at kontakte Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.