Samarbejdet med Lolland blomstrer med møbler og tøj

Røde Kors på Lolland samarbejder med kommunen om praktik til sårbare ledige, om at give secondhand tøj og brugte møbler til udsatte, og om at give syriske flygtninge praktisk sprogtræning i butikken.

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 27 APRIL 2020

To stakåndede herrer løber frem og tilbage, og spørger om butikken har noget i lyserødt. En mor og to børn har fået tilbudt en bolig i Lolland kommune. Den lille familie er stukket af fra et voldeligt forhold.

De to herrer kører til bageren. De bringer kager og sodavand hjem til den nytilflyttede familie. En af de ting Røde Kors butikken har organiseret er, at de giver brugte møbler og tøj, som de ikke har kunne sælge. Der er ikke noget galt med det – men det er bare ikke højeste genbrugsmode.

Røde Kors afdelingen har tre samarbejder med Lolland kommune. Det ene samarbejde handler om sårbare ledige, og de tilbyder dem praktik i genbrugsbutikken. Det andet samarbejde er, at de tager syrere fra sprogskolen i praktik, så de kan lære dansk i praksis. Det tredje og sidste samarbejde handler om at give møbler og tøj gratis til sårbare grupper.

Livsbekræftende og sjove oplevelser med praktik

Når en sårbar ledig er startet i praktik i genbrugsbutikken, har der været en række møder med jobcentret og den ledige. Jane Falster fra Røde Kors afdelingen fortæller, at mange ledige starter med at krybe langs panelerne, men efterhånden udvikler sig.

”De begynder at gå rundt i butikken og snakke. Nogle åbner også op og snakker. Der er også nogle der begynder at betjene kunder og kasseapparatet. Vi får gode tilbagemeldinger fra jobcentret, hvor de siger, at den ledige har udviklet sig meget.”

Fra tid til anden er der nogle sjove sprogforbistringer med syrerne fra sprogskolen. Jane Falster fortæller om episode om ordet puf der voldte nogle kvaler. Det kan både betyde at få et puf i ryggen, og være noget man kan hvile sine fødder på og som tilhører et sofaarrangement.

Et samarbejde med historie

Samarbejdet mellem Røde Korsafdelingen og Lolland kommune om at hjælpe ledige begyndte for to år siden, og de to andre samarbejder for cirka et år siden.

”Det kan godt være det ikke fører til job for alle, og er et af skridtene før en pension. Men det giver den ledige selvsikkerhed og en oplevelse af at betyde noget for nogen,” siger Jane Falster.

Jane Falster opfordrer alle afdelinger til at tænke innovativt. Hun mener, at det er vigtigt at kunne tænke anderledes, og f.eks. få samarbejde om sociale problemstillinger op at stå i samarbejde med den kommune ens afdeling ligger i.