Recept på fællesskab

At være ensom er ligeså slemt for helbredet som at ryge 10 cigaretter om dagen. Flere oplever ensomhed som følge af Covid-19. Røde Kors arrangerer 15 folkemøder rundt om i landet for at finde ud af hvad vi kan gøre for at modvirke de negative sociale konsekvenser af corona.
 

Generalsekretær Anders Ladekarl i samtale med Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen. Foto: Nikolaj Kristian Carlsen / Røde Kors ©
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 23 JUNI 2020

”I Røde Kors etablerede vi en hotline dagen efter Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, hvor folk kunne ringe ind og spørge om alle mulige udfordringer i forbindelse med corona. Det var der tusindvis af danskere der gjorde. Det kom efterhånden til at handle mere om ensomhed, angst og isolation end selve sygdommen,” siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Generalsekretæren står på scenen i Herlev Medborgerhus med mikrofonen i hånden. Overfor ham står tidligere TV journalist Lene Johansen, som er aftenens vært. I det store lyse lokale sidder 50 deltagere og lytter til generalens overvejelser.

”Vi snakkede med andre organisationer, og de havde lignende oplevelser. Vi lavede en undersøgelse og spurgte danskerne. Der opdagede vi, at en af bivirkningerne ved Covid-19 var en ensomhedsepidemi, som jeg ikke tror vi har set mage til i mange år,” siger Anders Ladekarl.

Politikere og lokale ildsjæle på scenen 

”Voksne mennesker, der går på arbejde og har kolleger, kan gå hjem og føle, at de er sat på sidelinjen i et samfund som buldrer derudaf, hvor alle de andre har succes og er en del af stærke fællesskaber, og de er alene,” siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen.

”Ældre medborgere har en oplevelse af at være isolerede og overladt til sig selv. Det er klart at corona krisen bliver et forstørrelsesglas, som gør de ting enormt meget større, for når man bliver tvunget til at holde sig på afstand af de nærmeste bliver det forstærket. Jeg tror det vi basalt set savner er fællesskab med andre,” siger Thomas Gyldal Petersen.

Bag borgmesteren er et lærred. Der bliver postet forslag til hvad man kan gøre for at modvirke de negative sociale konsekvenser fra borgere der følger med digitalt. Et forslag lyder, at det skal være muligt at få recept på fællesskab.

Borgmester Herlev

Håndsprits connaisseur

”I nogle år har jeg været håndspritsbruger. Det har jeg altid på mig. Jeg er lidt af en håndspritskender. Der gik ikke så lang tid, inden lokalsamfundet begyndte at slække på tømmerne. Det begyndte at snyde med håndspritten i supermarkedet,” siger standupper Lasse Rimmer.

”Der gik 5 - 6 uger og så var det ikke længere god håndsprit. Lige pludselig begynder brugsuddeleren at spæde det op med en lille smule nede fra spiritusafdelingen. Man tror man skal ud at købe ind, og pludselig stinker man af gin og vodka. Jeg sendte min datter på 13 år ned at handle ind, og kom hjem og lugtede som om hun havde drukket sig gennem et værtshus. Jeg spurgte brugsomdeleren om han synes det var ok. De havde fået lov af hovedkontoret, for der er 37 % sprit i gin. Så sagde jeg, at jeg vil være 37 % tryg ved at handle her,” siger Lasse Rimmer.

I løbet af aftenen er Herlev revyens instruktør, den forhenværende borgmester og en fra socialpsykiatrien på scenen, hvor de debatterer hvad lokalsamfundet kan gøre for at alle finder en plads i fællesskabet.

Herlev Medborgerhus

Vil du til folkemøde?

Hvis du også vil med til et folkemøde enten fysisk eller digitalt kan du melde dig til her. 

Tags