Parathjælpere støtter op om Røde Kors Egedals indsats for ukrainske flygtninge

12 frivillige parathjælpere har hjulpet ukrainske flygtninge, som skulle flytte i kommunale boliger. Opgaven var meldt ind til Parat af Røde Kors Egedal. Se video fra vores besøg.

DANIEL HINCHELY - D. 19 APRIL 2023

I Egedal kommune, nærmere betegnet Ølstykke, har omkring 100 ukrainske flygtninge boet på en nedlagt skole. Mænd, kvinder og børn har haft til huse, side om side, på skolens arealer, hvor familier på fire eksempelvis har boet i klasseværelser på omtrent 50 kvadratmeter fordelt på ét rum.

Røde Kors Egedal kontaktede Parat

Røde Kors Egedal har støttet ukrainerne siden deres ankomst til Danmark. De har hjulpet praktiske ting, som man skal have styr på, når man kommer til Danmark – fx at få et Rejsekort, så man kan komme omkring med offentlig transport. Derudover har de arrangeret ture til Zoo, Tivoli og Sommerland Sjælland samt holdt ugentlige tirsdagscaféer.

Skolen, der i knap et år havde været hjem for de mange mennesker på flugt fra krig, skulle rives ned i udgangen af marts. Derfor blev ukrainerne af kommunen anvist til boliger at bo i – men i tomme boliger uden møbler og inventar, er det svært at føle sig hjemme.

Derfor rakte Røde Kors Egedal ud til Parat for at høre, om parathjælpere ikke kunne hjælpe med ekstra frivillige hænder til at skaffe møbler og inventar til ukrainernes nye boliger.

Stor opbakning fra lokale borgere

En af de 12 frivillige parathjælpere, Lisa Odorico, greb knoglen og skrev på Facebook-sider for lokale borgere i Egedal i håb om, at der var private donationer at hente til de ukrainske familier. Og dét var der.

”Vi druknede i succes. Folk ville gerne hjælpe, de ville gerne give. Så det har vi gjort i nogle måneder nu til stor glæde for alle parter,” fortæller parathjælperen Lisa Odorico og tilføjer:

”Mange lokale danskere har jo faktisk takket mig, når jeg har været rundt at hente ting. ’Ih, tak fordi du hjælper os med at rydde op.’ For det viste sig jo, at folk havde den gamle elkedel stående, de aldrig have fået smidt ud, eller de gamle lamper oppe på loftet.”

Og det betyder alverden for de ukrainske familier, hvor ressourcerne ikke er uanede.

”Vi andre tager det jo for givet, at hvis vi mangler noget, så tager vi bare i IKEA. Ukrainerne har ikke de muligheder – ikke engang til at komme til IKEA, men heller ikke penge til at købe for,” siger Lisa.

Hjælpen er værdsat

En af de mange ukrainske flygtninge, der har boet på skolen og nu er flyttet i en bolig anvist af kommunen, er Irina Trofimenko. Hun er mor til tre og har sammen med sin mand og børn boet i et klasseværelse på omkring 50 kvadratmeter i godt og vel otte måneder. Hun bor nu i et fuldt møbleret hus og er enormt glad og taknemmelig, da vi taler med hende.

”Da vi flyttede i februar, prøvede de at gøre det bedste, de kunne, for at finde møbler og lignende. Og nu har vi hele vores hus fyldt med møbler og andre ting”, fortæller Irina Trofimenko smilende og fortsætter:

”Tak for alt hjælpen, for alt hjælpen til børnene, for alt hjælpen til os og for at prøve at hjælpe os med at føle os hjemme.”

Ser frem til flere opgaver

Spørger man Lisa, er der ingen tvivl – det har givet hende stor glæde at kunne hjælpe Røde Kors Egedal med at hjælpe ukrainerne. 

”Nu hjælper jeg ukrainerne, men jeg ved ikke, hvad den næste opgave er. Jeg ved bare, at jeg glæder mig til at blive kontaktet igen med nye opgaver, når vi er færdige her,” siger Lisa Odorico.

Er der aktiviteter i jeres lokalafdeling, som kræver ekstra hænder? Så kan Røde Kors Parat måske hjælpe jer. Flere end 10.000 parathjælpere står parat til at give en hjælpende hånd – opgaven skal blot være konkret defineret og foregå i en tidsbegrænset periode. Kontakt Parat via parat@rodekors.dk med din opgave, så finder vi for ekstra hænder til opgaven.

Ønsker du at hjælpe med at sprede budskabet, så Parat kan hjælpe endnu flere, der har brug for en hjælpende hånd? Så kunne du for eksempel lægge en bunke postkort på dit lokale bibliotek, hænge en plakat op i Brugsen eller høre din læge, om du må lægge nogle visitkort i receptionen. Bestil materialerne via vores hjemmeside – så sender vi det direkte til dig.

Tags