Parathjælpere ledsager plejehjemsbeboere til årets Pride

Da Pride-fejringen på plejehjemmene i De Gamles By på Nørrebro manglede hænder i går, troppede 23 parathjælpere op for at hjælpe, så alle plejehjemsbeboere – med eller uden kørestol ­­– kunne deltage i Pride-paraden i denne uge.

ANNE FAIGH RYDELL - D. 18 AUGUST 2023

23 parathjælpere fra Røde Kors Parat fik enderne til at mødes i De Gamles By på Nørrebro, da den årlige Pride Parade for seniorer blev afholdt den 17. august. Plejehjemmet, Slottet, som har en særlig LGBT+-profil, stod for arrangementet, som foruden paraden også bød på festligheder med gæstetaler, korsang og dragshow.

Mange af plejehjemmets beboere er dog svagt gående eller kørestolsbrugere, og de ansatte havde derfor brug for ekstra hænder, for at alle beboere kunne deltage i paraden. Ida, som er kultur- og aktivitetsiværksætter, var slet ikke i tvivl om, at det var Røde Kors Parat, hun skulle kontakte:

”Vi bruger Røde Kors i forvejen, og har gode samarbejder. De frivillige er rolige og nærværende og har bare et mindset, der er ud over det sædvanlige. Så der var ingen tvivl om, at jeg selvfølgelig skulle kontakte Parat,” siger Ida.

De ældre værdsætter, når der kommer ekstra hænder udefra, mener Ida og uddyber:

”Jeg plejer jo at fare rundt, fordi der mangler hænder, så det har været fantastisk at kunne observere de frivillige interagere med de beboerne og være nærværende med dem en hel eftermiddag. Det er vildt givende, og det betyder rigtig meget for dem,” fortæller hun.

 

Pride i langsomt tempo

Parathjælpernes opgaver var at ledsage beboerne til paraden, lige så vel som at hente mad og drikke, mens de ældre kunne nyde dagens program bestående af fine taler, dragshow og korsang. Mona, som er Røde Kors-parathjælper, takkede ja til opgaven, fordi hun syntes, at det ville være fedt at støtte op om, at ældre kan være med i Pride-fejringen:

”Pride er jo noget, der har ret høj energi, så at der er en version af det i lavere tempo, som omfavner, at flere kan være med – det, synes jeg, er ret fedt,” fortæller Mona.

Da Mona toppede op for at hjælpe de ældre med at deltage i festlighederne, var det faktisk første gang, at hun var på en paratopgave:

”Jeg er helt ny i det, men jeg synes bare, at det har været rigtig hyggeligt faktisk. Og så har det også været utrolig rørende at se hvor mange frivillige, der er med, og hvor mange smil det bringer på beboernes læber,” fortæller Mona.

Igen i år var der altså stor opbakning fra både de ansatte såvel som plejehjemmenes beboere. Den Gamle By, som huser plejehjemmene på Nørrebro, var pyntet op med regnbuens farver og ligeså var beboerne, der havde farverig udklædning på. Ullaliv, som bor i Kastanjehusene, var rigtig glad for, at der kom parathjælpere, så dagen kunne blive en god oplevelse for alle:

”Jeg har glædet mig rigtig meget til i dag, man kan kun blive glad i låget, når det er så sjovt og festligt. Folk er, som de er. Jeg er ikke fordomsfuld overfor nogen. Det er bare fest og godt humør: og det er det, det gælder om – at skabe glæde og sprede glæde,” siger Ullaliv.

Tags