Nye advarselssystemer redder liv i Malawi

Et nyt advarselssystem redder liv og hjem i områder af Malawi, som er særligt udsatte for oversvømmelser og andre naturkatastrofer.

Foto: Elizabeth Nandolo i det, der plejede at være hendes hjem // Michael Drost-Hansen
- D. 02 DECEMBER 2019

72-årige Elizabeth Nandolo bruger størstedelen af sine vågne timer i marken på at tjene til dagen. Hun er enke, hjemløs og arbejdsløs, og hendes eneste ejendom er den mark, hun trasker rundt i på alle ugens dage. Hendes hjem blev jævnet med jorden under en oversvømmelse tidligere på året under orkanen Idai, og lige siden er hverdagen primært gået med at bekymre sig om, hvor det næste måltid til hende selv og hendes fire børnebørn skal komme fra. 

- Jeg græd, da jeg så mit hus ligge i ruiner. Jeg er enke. Hvem skal hjælpe mig med at bygge et nyt hus? Hvor skal jeg bo med mine børnebørn? spørger hun bekymret. 

En række nye advarselssystemer finansieret gennem Røde Kors i Danmarks venskabsprojekt med Malawi skal sikre, at historier som Elizabeth Nandolos og de hundredtusindvis andre menneskeskæbner, der efter orkanen Idais rasen lignede hendes, ikke skal gentage sig i fremtiden.

Systemerne fungerer ved, at man installerer målere ved landets mange flodløb, som automatisk giver besked til Røde Kors i Malawis lokalberedskaber, når vandstanden når et bestemt niveau. Så har man bedre tid til at forberede sig på oversvømmelserne, inden de rammer. På den måde kan man redde liv, men også personlige ejendele og andre kostbare genstande.  

Svært at redde hjem og marker

Selvom advarselssystemerne er værdsatte i landsbyerne, fordi de redder liv, har de lokale alligevel rigeligt at bekymre sig om. Petro Khalima, som er høvding i landsbyen Mleza, fortæller, at ingen af landsbyens 219 borgere kom slemt til skade eller døde under oversvømmelserne, fordi Røde Kors nåede at advare dem inden vandstanden var på sit højeste. Men landsby og marker er ikke sluppet så let, og det påvirker de lokale. 

- Vores landsby har været oversvømmet før, men den har aldrig været så ødelagt som nu. Vi er virkelig bange for oversvømmelser, for rigtig meget bliver ødelagt. Det er mad, kvæg, tøj, huse. Det påvirker os meget. Vores afgrøder er ødelagt, fortæller han. 

- Det eneste ønske, jeg har for min landsby, er, at vi kan få lov at flytte. Vi vil meget gerne flytte længere op i bjergene, så vi ikke bliver oversvømmet igen næste år. Vi er bange, og mange folk bekymrer sig om, hvad der vil ske, når det igen begynder at regne, fortsætter han.  

Petro Khalima
Foto: Petro Khalima i sin landsby // Michael-Drost Hansen

Røde Kors er dog også til stede med nødhjælpsarbejde i Malawi, ikke mindst efter orkanen Idai, og hjælper mennesker, som har mistet alt. 

- Vi har fået presenninger, gryder, sæbe, måtter, shelters og tæpper af Røde Kors. Det har hjulpet os meget, og vi er meget taknemmelige. Vi havde ingenting, men med de her ting kan vi starte et nyt liv, siger Petro Khalima. 

Bekymrende fremtidsprognoser

I år 2050 forudser en rapport lavet af FN, at antallet af de såkaldte ‘klimaflygtninge’ - mennesker, som må flygte fra deres hjem som en direkte konsekvens af klimaforandringer - vil stige til 150 millioner mennesker, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Det er en fordobling af det nuværende antal af mennesker på flugt i verden - 70,8 millioner - som også inkluderer de mennesker, der flygter af andre årsager end klima. 

Derfor er det også vigtigt, at lokalbefolkningen er bedst muligt forberedt på de konsekvenser, som klimaforandringerne medfører. Venskabsprojektet i Malawi er blot ét af de mange tiltag for at styrke udsatte samfunds modstandsdygtighed overfor en omverden under forandring, som Røde Kors hver dag arbejder med i hele verden. 

Støt venskabsprojektet i Malawi

Hvis jeres afdeling har lyst til at støtte venskabsprojektet i Malawi, eller I gerne vil høre mere om de andre venskabsprojekter, vi har i Afrika, Asien, Mellemøsten og Europa, er I velkomne til at kontakte Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.