Mauchto Peters journalist-drøm blev reddet af venskabsprojekt med Røde Kors i Danmark

Den nu 19-årige Mauchto Peter fra Malawi blev for nogle år siden næsten tvunget til at stoppe med at gå i skole, fordi familiens indkomst ikke rakte til skoleafgifter. I dag betaler Røde Kors hans skolegang, og med sin drøm om at blive journalist og sin stærke vilje er Mauchto Peter klassens dygtigste elev.

Foto: Mauchto Peter sidder i sit lektiehjørne // Michael Drost-Hansen
SEBASTIAN SKOV ANDERSEN - D. 18 NOVEMBER 2019

Det kan være svært at læse lektier, når den eneste lyskilde er solen, som allerede går ned, inden det er blevet tid til aftensmaden. Det gør det heller ikke nemmere, hvis man ikke har råd til at købe de bøger, man skal læse i. For Mauchto Peter fra Malawi truede økonomien i hjemmet den 19-åriges drøm om at blive journalist, indtil Røde Kors hørte om den unge mands situation og tilbød at betale hans afgifter til skolen. I dag går han i Form 4, er klassens bedste elev, og journalist-drømmen lever i bedste velgående. 

- Mine forældre arbejdede hårdt for at tjene penge, men de kunne ikke få fast arbejde. De hjalp til i andre folks marker engang imellem, og nogle gange solgte de kyllinger for at skaffe penge. Men de kunne ikke tjene nok til at betale for min skolegang.

- Jeg troede ikke, jeg nogensinde skulle færdiggøre min uddannelse. Jeg kunne ikke tænke på fremtiden, for der var ikke noget at se frem til, fortsætter Mauchto Peter.  

At gøre en forskel

Efter Røde Kors fik besked om Mauchto Peters uheldige situation, gik der ikke lang tid før både afgifter til skolen, uniform, taske og lærebøger var betalt, så han kunne fortsætte. I Malawi er det nemlig et krav, at man skal bære uniform for at få lov til at gå i skole. 

Mauchtos skoleting
Foto: Mauchtos skolearbejde // Michael Drost-Hansen 

Selvom Mauchto Peter kommer fra et beskedent hjem, tillader han sig alligevel at drømme stort, og han vil gerne bruge sin uddannelse til at gøre en forskel for andre som ham selv.  

- Min drøm er at blive journalist. Jeg vil gøre min by kendt i hele Malawi og vise hvilke problemer, vores lokalsamfund har. Der er mange, som ikke har råd til at gå i skole, og mange har problemer med at drive deres landbrug. Jeg tror, at det er nogle problemer, som findes over hele landet, fortæller han.

Svære forhold

Ifølge FN er det i Malawi kun 35% af børn, som gennemfører grundskolen. Grunden til, at det ikke er flere, er, at over halvdelen af landets befolkning lever under fattigdomsgrænsen. Mange må derfor fravælge skolen for at tjene til dagen. Andre er nødt til at blive i hjemmet for at tage sig af sin familie. 

For de elever, der har mulighed for at gå i skole, er der i gennemsnit kun én lærer per 130 elever. Derudover er der ofte langt til skole, og alle transportmuligheder, som ikke indebærer blot at sætte det ene ben foran det andet, er meget begrænsede.           

I Mauchto Peters tilfælde betyder det, at dagens timer hurtigt er brugt op. Han skal nemlig både passe skolen, marken og hjemmet.  

- Der er cirka seks kilometer til skolen fra mit hjem. Jeg går derhen hver dag, og jeg skal gå klokken 5 for at nå det til klokken 7:30. Vi får fri igen klokken 13:50, og så er jeg hjemme klokken 16. Når jeg kommer hjem, læser jeg lektier i tre timer, og så jeg skal også nå i marken. I høstsæsonen skal jeg også i marken, inden jeg skal i skole, så der må jeg stå op klokken 4, fortæller han. 

Støt venskabsprojektet i Malawi

Hvis jeres afdeling har lyst til at støtte venskabsprojektet i Malawi, eller I gerne vil høre mere om de andre venskabsprojekter, vi har i Afrika, Asien, Mellemøsten og Europa, er I velkomne til at kontakte Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.