Thokozani skulle gå tre kilometer gennem bjerge for at hente vand: Nu pumpes det direkte til landsbyen

I landsbyen Thambani i det sydlige Malawi har Røde Kors installeret et vandsystem, som sikrer, at landsbyens kvinder og børn ikke længere skal bestige en bjergside for at forsørge familien med vand. For Thokozani Jose på 22 år betyder det, at hun ikke længere skal bekymre sig om sin søns sundhed på grund af beskidt drikkevand. 

Foto: Thokozani Jose ved vandhanen // Michael Drost-Hansen
- D. 22 OKTOBER 2019

22-årige Thokozani Jose er blot én af 60.000 landsbyboere i Malawi, som ikke længere skal gå i timevis gennem bjergene for at hente vand. I stedet kan hun nu hente vand ved en af de 60 vandhaner, som Røde Kors i Danmark har installeret i landsbyer i Mwanza-distriktet i den sydlige del af landet. Hver enkelt vandhane kan pumpe 1.000 liter vand ud om dagen. 

Det nye vandsystem pumper vand fra bjergene og ud i landsbyerne i stedet for at hive grundvand op fra jorden, som er hård og dyb og svær at arbejde med. Det gør en stor forskel for Thokozani Jose og hendes families hverdag, om de skal gå tre kilometer i bjergterræn eller nogle hundrede meter gennem landsbyen for at hente vand. Man kan for eksempel hente vand, når der er brug for det, og det giver mere tid til andre opgaver og pligter. Mange kan bruge mere tid i markerne, så man får en bedre høst. 

- Det er meget bedre nu. Jeg har også en bedstemor, som ikke kunne gå op ad bjerget for at hente vand, fordi hun var meget syg, så vi skulle hente vand til hende. Nu kan hun selv hente vand, fortæller Thokozani Jose. 

Nej tak til diarré
Altid at have adgang til rent vand betyder meget for sundheden, ikke mindst for børn. Hvis man ikke renser vand fra floder og søer, inden man drikker det, kan man blive alvorligt syg. Diarre, som ofte smitter gennem beskidt drikkevand, er en af de hyppigste årsager til dødsfald i Malawi. 

- Vi måtte koge vandet eller bruge klor inden vi kunne drikke det, men det er ikke alle familier der gjorde det. Nogle drak det beskidt. Det skabte mange problemer i vores landsby. Mange blev ramt af diarre, også min familie, fortæller Hon son Wen Son, som er bestyrelsesformand for vandhanen. 

Det er særligt de mindste, som er i risikozonen for at blive alvorligt ramt af vandbårne sygdomme. Ligeledes er det også børn, som oftest bliver ramt hårdest af symptomerne. Ifølge Hon son Wen Son oplever landsbyen langt færre tilfælde af diarre, efter vandsystemet er blevet installeret. 

- Vi brugte meget tid på at hente vand, og det var ikke rent, for dyr drak også af vandet, og nogle mennesker besørgede sig i vandet. Mit barn har haft diarre flere gange, og det har været virkelig slemt, fortæller Thokozani Jose om sin 8 måneder gamle søn. 

Dårligt vejr skal ikke stoppe nogen
At vandhanerne bliver installeret i de enkelte små byer betyder også, at der er adgang til rent drikkevand, selv når vejrguderne raser. 

- Når det regnede, kunne vi ikke gå op ad bjerget, for det var meget farligt, så der måtte vi få det vand, der løb ned fra vores tag, fortsætter Thokozani Jose. 

Hvis det i perioder regnede ekstra meget, kunne der førhen gå op til flere dage, inden det igen var muligt at hente vand, fordi flodløbet blev oversvømmet. Efter nedbøren stoppede, kunne der gå op til tre dage, før vandet trak sig nok tilbage til, at man igen kunne hente vand. Nu er det muligt at hente vand, selvom det regner voldsomt, fortæller Hon son Wen Son. 

Alle har adgang
Det koster 100 Malawiske Kwacha pr. husstand om måneden - cirka 1 kr. - at bruge vandhanen. Pengene går til vedligeholdelse, som en lokal operatør står for. De, som har råd, skal nemlig bidrage til, at vandhanen kan virke i mange år frem. Men de, som ikke har, bliver ikke afvist af den grund. 

- Hvis nogle ikke kan betale afgifterne for at bruge vandhanen, sætter vi os ned i bestyrelsen og finder en løsning, fortæller Hon son Wen Son. 

Støt venskabsprojektet i Malawi

Hvis jeres afdeling har lyst til at støtte venskabsprojektet i Malawi, eller I gerne vil høre mere om de andre venskabsprojekter, vi har i Afrika, Asien, Mellemøsten og Europa, er I velkomne til at kontakte Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.