Mandefællesskab i Grindsted Plantage giver vigtigt samvær

Cirka ti mænd mødes to gange om ugen i Grindsted Plantage uden for Brønderslev for at lave nye stier, holde bænke og borde ved lige og ikke mindst drikke kaffe i en skurvogn. Det handler om trivsel.

Mændene i Grindsted Plantage trækker væltede træer op af søen
- D. 16 MAJ 2022

I hele Danmark er organiserede mandefællesskaber i forskellig form blevet mere udbredte de seneste år. I Grindsted Plantage uden for Brønderslev mødes 10 mænd ugentligt omkring praktisk arbejde og en god kop kaffe.  

-Det er så godt at have noget sammen. Vi snakker om alting. Flere af dem, der kommer her, trænger til at snakke, fortæller Birger, som er en af de faste deltagere i plantagefællesskabet.  

At have et samvær og sammenhold udover arbejdsrelationer for mænd, der forlod arbejdsmarkedet, var årsagen til, at aktivitetsleder Knud startede aktiviteten: 

-Mange mænd binder deres sociale liv op på deres arbejdsliv, så når de går på pension, så kommer man til at kede sig så gudsjammerligt, siger han.  

Det er vigtigt at have et sted at henvende sig 
Der kan være rigtig mange grunde til, at mænd har brug for at mødes i et frivilligt fællesskab. Birger havde en dement kone, som han havde passet hjemme i seks år, før hun kom på plejehjem.  

-Det gjorde på et tidspunkt, at jeg blev lidt isoleret. En af Knuds venner, der hedder Erik, han anbefalede mig at tage hen til plantagen, fortælle Birger.  

Siden er han blevet en fast del af gruppen, der mødes der ugentligt, og det er kommet til at betyde rigtig meget for ham. 

-Hvis jeg har nogle problemer omkring min kone eller andet, så snakker vi om det. Det er alt mellem himmel og jord. Der er altid et sted, man kan henvende sig, hvis der er noget. Det er meget, meget vigtigt, siger Birger og fortsætter

-Vi er kommet til at kende hinanden rigtig godt.

Kaffepause i skurvognen
Kaffepause i skurvognen ved Grindsted Plantage

Der var mange tilbud for kvinder
Da aktiviteten startede op, var der en del tilbud og aktiviteter i kommunen, der ikke udelukkende var målrettet kvinder, men som stort set udelukkende blev benyttet af kvinder. Derfor tænkte aktivitetsleder Knud, at der manglede noget for de mænd, der eller kunne gå og blive lidt alene. 

-Der var en masse aktiviteter med sysler og indendørsaktivitet her i kommunen. Men der kom ingen mænd. De gider ikke sådan noget. Så måtte vi jo finde på noget andet, fortæller han.  

Øjnene faldt på plantagen uden for byen, som ikke var passet i flere år, et område lidt større end en parcelhushave med løvtræer og en lille sø.  

-Det var lidt af et rod dengang. Jeg brugte en del tid på at få tilladelser fra kommunen og søge midler. Så fik vi lånt en skurvogn af kommunen og doneret midler fra Veluxfonden, og så var vi i gang!, fortæller Knud.  

Fællesskabet i Grindsted Plantage er nu i gang for tredje år. 

Mandefællesskabet  i Grindsted Plantage

  • 10-12 mænd mødes tirsdag og torsdag fra 9-12 og forskønner naturområdet 
  • De holder vigtige, velfortjente og hyggelige kaffepauser i en skurvogn 
  • Mændene i Grindsted Plantage har søgt støtte til at opføre shelters og bålplads 

Flere mandefællesskaber

  • Det første mandefællesskab i Røde Kors i Danmark opstod i Nørre Aaby i 2018
  • I dag har 9 Røde Kors-afdelinger i hele landet fællesskaber for mænd med alt fra fællesspisning til naturforskønnelse