Kom med Røde Kors til Ukraine!

Til maj tager en heldig gruppe frivillige afsted til Ukraine for at besøge Røde Kors i Danmarks projekter i landet. Du kan blive en af de frivillige!

Frivillige besøger Røde Kors' projekter i det nordlige Etiopien. Foto: Ditte Goor
DITTE NØRGAARD GOOR - D. 17 JANUAR 2020

Frem til søndag den 9. februar har du mulighed for at sende en ansøgning til forårets studierejse til Ukraine.

Her kan du læse nærmere om ansøgningsforløbet og turen.

Kom ud og se Røde Kors' arbejde i Ukraine

Studierejsen til Ukraine er en enestående, lærerig og spændende mulighed for at opleve den store forskel, Røde Kors i Danmarks arbejde gør i Ukraine - blandt andet gennem venskabsprojektet, der er finansieret af afdelingerne i Danmark.

Det overordnede mål med venskabsprojektet i Ukraine er at hjælpe og støtte mennesker, der er på flugt fra deres hjem i Ukraine grundet konflikten med Rusland. Derudover sørger projekterne for at involvere de lokalsamfund, som huser de internt fordrevne.

Konflikten i det østlige Ukraine har medført store grupper af internt fordrevne. Derfor fokuserer venskabsprojektet både på at udvikle de lokale Røde Kors afdelinger i Ukraine, så de er bedre i stand til at hjælpe, men også udvikle nye psykosociale aktiviteter til sårbare grupper og aktiviteter, der promoverer de udsatte gruppers rettigheder.

Du kan læse mere om venskabsprojektet i Ukraine her.

Som noget helt særligt vil gruppen af studierejsedeltagere blive splittet op i to mindre grupper efter ankomst.

Deltagerne vil i samlet flok rejse fra København til Kiev, Ukraine og tilbringe de første dage sammen i hovedstaden.

Den ene gruppe (Gruppe 1) vil blive i Kiev og tage på feltbesøg i Kharkiv. Her vil de besøge midlertidige beboelsesområder for ukrainere, der er på flugt fra deres hjem grundet konflikten i den østlige del af landet. 

Her vil de opleve en masse af vores psykosociale arbejde og aktiviteter for sårbare, børn og internt fordrevne.

Den anden gruppe (Gruppe 2) vil komme på feltbesøg i den østlige del af Ukraine i Donbass tættere på konflikten. Her vil de blandt andet besøge vores aktiviteter for børn og folk med handicap samt aktiviteter inden for Røde Kors' katastrofeberedskab og psykosociale aktiviteter i forbindelse med konflikten. 

Hvis du ønsker at komme med på turen til Ukraine som en del af Gruppe 2, er det et krav, at dit fysiske helbred er i top, og du er okay med meget lange rejsedage.

Rejsen til Donbass tager syv timer med tog fra Kiev, og turen tilbage kan risikere at vare 15 timer. Imens du er i Donbass, vil der være lange køreture mellem Røde Kors' projekter. Hospitalsfaciliteterne i området er ikke-eksisterende, der er ikke ordentlig adgang til medicin, der er langt til lægehjælp, og hjælpen er af langt lavere kvalitet, end du kender den her hjemme fra.

Det er vigtigt, at du tager dette seriøst, inden du ansøger. For din egen og resten af gruppens skyld. 

Opleve ude og fortælle hjemme

Det er tanken og kravet, at de mange spændende indtryk, som deltagerne kommer hjem med, skal udbredes i deres afdelinger og lokalområder samt internt i resten af Røde Kors foreningen. 

Vi forventer derfor, at deltagerne før, under og efter rejsen formidler deres deltagelse i studierejsen og indtryk videre gennem for eksempel lokalpresse, fagblade, foredrag, udstillinger, afdelingshjemmesider, Instagram, lokale Facebooksider, mitrødekors.dk og meget mere.

Her er det kun fantasien, der sætter grænser.

Du kan læse beretninger fra tidligere studierejsedeltagere som Asha, Grethe og Arne

Hvem kan komme med på studierejsen?

Der er plads til 10 frivillige på studierejsen, og vi satser på, at der vil være fem i hver gruppe. I din ansøgning skal du angive, hvilken gruppe du helst vil deltage i. Hvis du bliver tilbudt en plads, kan vi dog ikke love, du kommer i den rejsegruppe, du har ønsket. 

Studierejsen vil finde sted i perioden fra lørdag den 23. maj til lørdag den 30. maj 2020.

Alle frivillige i Røde Kors kan ansøge om at deltage i studierejsen, dog er det et krav, at du er tilknyttet en lokalafdeling. Som deltager skal du have lyst til at lave en betydelig formidlings- og oplysningsindsats om Røde Kors’ internationale arbejde før, under og efter studierejsen i egen afdeling, i lokalområdet og internt i Røde Kors foreningen. Du skal have erfaring med formidling eller have lyst til at fordybe dig i at lære mere om formidling.

Hvis du gerne vil i betragtning til studierejsen, skal du udfylde ansøgningsskemaet. Alle AIA-aktivitetsledere og afdelingsformænd har modtaget en mail med mere information, retningslinjer og krav til ansøgere samt ansøgningsskema.

Alle disse dokumenter finder du også på Mit Røde Kors (se hvordan i faktaboksen nedenfor).

Få gode ideer til, hvordan du skriver en god ansøgning til studierejsen.

Det er sekretariatet for Afdelingernes Internationale Arbejde (AIA) på Landskontoret, der står for udvælgelsen af deltagere til studierejsen. Udvælgelsen sker på baggrund af de skriftlige ansøgninger fra interesserede frivillige samt på baggrund af retningslinjerne.

Studierejsen betales af Røde Kors og arrangeres i samarbejde med Røde Kors teamet i Ukraine. Der bliver afholdt et obligatorisk forberedelses- og formidlingsseminar, lørdag den 18. april inden afrejse og et obligatorisk evaluerings- og formidlingsseminar efter hjemkomst, søndag den 7. juni.

Begge bliver afholdt på Landskontoret i København og vil vare hele dagen. For at deltage i studierejsen skal du kunne deltage i begge seminarer.

Sådan gør du

Da du skal formidle om det internationale arbejde i dit lokalområde og internt i Røde Kors foreningen, er det vigtigt, at du har eller får kontakt med din lokale Røde Kors afdeling. Tag en snak med formanden og/eller AIA-aktivitetslederen, så de ved, at du ansøger om deltagelse i studierejsen. 

Når du indsender ansøgningen, skal du sætte formanden for afdelingen, som du er tilknyttet, cc på e-mailen.

Ansøgningsskemaet skal udfyldes på computer og indsendes af dig selv på e-mail til aia@rodekors.dk, der er postkassen for Afdelingernes Internationale Arbejde. Det er også vigtigt, at du udfylder og vedhæfter en sundhedserklæring, når du sender din ansøgning.

Ansøgningsfristen er som sagt søndag den 9. februar. Alle ansøgere får besked i uge 9.

Vi glæder os meget til at modtage din ansøgning!

Har du spørgsmål til studierejsen eller ansøgningsforløbet, kan du sende en mail til Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.

Her finder du vigtige dokumenter

Alle dokumenter, der skal bruges til at søge om plads på studierejsen, finder du under 'Dokumenter' - 'Aktiviteter' - ' Afdelingernes Internationale Arbejde' - 'Studierejser'

Her finder du:

  • Ansøgningsskema
  • Retningslinjer og udvælgelseskriterier
  • Sundhedserklæring