Kenya: Fodbold giver drengene et nyt syn på sig selv

I en tid, hvor corona gøre det svært at klare sig, bliver fodboldtræning med støtte fra Røde Kors en vej til at finde nyt mod og håb. 

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 07 JANUAR 2021

Græsset er slidt væk flere steder på fodboldbanen ved skolen. Mange fødder har løbet over det grønne tæppe og sparket til en bold. Corona pandemien har lukket skolen, så drengene har ikke så meget andet end fodbold at tage sig til, få pulsen op, sveden til at drive og måske score nogle mål. Fodboldbanen ligger i Nairobis slumkvarter Mukuru. Når drengene er på vej over på fodboldbanen, passerer de nogle ældre drenge, som sælger stoffer. Det er ikke let at klare sig eller styre uden om farerne i Kenyas slum, men fodboldbanen er et slags helle. Et sted hvor det handler om gamet og kammeratskabet. 

Før og efter kampen møder drengene Røde Kors’ Champions og frivillige der er uddannet i psykosocial støtte. Det psykosociale team er der, for at lære hvis man vil vinde fodboldkampe, er det ikke nok selv at være en stjernespiller. Røde Kors lærer dem om samspil, og bruger fodbold som referenceramme til livet uden for banen. Projektet får støtte fra Venskabsprogrammet.

Man kan kun vinde en kamp, hvis man kender sine holdkammerater, og spiller sammen, og det kræver disciplin at blive bedre. Det gælder også i livet udenfor banen. Fodbolden holder dem også væk fra mindre sunde aktiviteter, der lokker rundt om i slummen. Do football, not drugs.

Fodbold giver dem håb

Sporten giver drengene i Nairobis slum noget at se frem til, en holdfølelse - og de ved alle, at de bliver nødt til at dukke op, for resten af holdet har brug for dem. Mange af drengene er også af den opfattelse, at fodbolden giver dem et fælles sprog.

Det er ikke bogstaveligt, for de taler alle Swahili, men et sprog der gør, at de kan forstå hinanden og de forskellige baggrunde, de kommer fra. Deres rådgiver kan give dem svar på de spørgsmål de ikke selv kan besvare i den kreds, de mødes i før og efter kampen.

De unge mænd kæmper med en masse forskellige udfordringer, og mener, at der er meget høje forventninger til, at de skal kunne forsørge deres familier. Det er svært, når alle jobs er lukket ned i takt med pandemien, der har spredt sig i slummen. De har følt sig nyttesløse og uden megen håb for fremtiden. Derfor arbejder de på et mere positivt syn på sig selv gennem samtaler, men i høj grad også igennem sporten.

 

Vil I støtte venskabsprojektet i Kenya?

Hvis din afdeling vil støtte venskabsprojektet i Kenya kan I gøre det her.