Josefine er Røde Kors' yngste besøgsven

Fodboldpigen Josefine gør en kæmpe forskel for Kirsten. Der er en aldersforskel på 70 år mellem Røde Kors’ yngste besøgsven, Josefine, og hendes besøgsmodtager, Kirsten.

Foto: Jerry Ritz
JERRY RITZ - D. 12 FEBRUAR 2021

Josefine på 19 år kunne let være Kirstens barne- eller oldebarn, for Kirsten er 89, men det er hun ikke. Hun er Røde Kors Hørsholms yngste frivillige besøgsven.

Siden starten af september sidste år har de to haft stor glæde af hinanden og taler rigtig godt sammen på trods af den store aldersforskel på 70 år.

Josefine Hasbo blev ven med Kirsten, kort efter at Kirsten havde mistet sin mand Franz, på et tidspunkt, hvor hun havde brug for opmuntring efter at være blevet alene efter 60 års ægteskab.      

Josefine fortæller, at hun og Kirsten snakker om livets store milepæle, hvor Kirsten øser af sin store livserfaring, og Josefine lytter og suger til sig.

Kirsten bor i sit eget hus, som hun og hendes mand fik opført i Hørsholm for 55 år siden, da det var en udstykning på en pløjemark. Kirstens fysik er ikke, hvad den engang har været.  Hun sidder i kørestol, men hukommelsen fejler ikke noget; den er intakt.

Det kniber dog lidt med hørelsen. Det ved Josefine godt, så hun holder øjenkontakt og hæver sin stemme, så Kirsten får det hele med. 

Josefine syntes, at Kirsten trængte til at komme ud af sit hus, men i første omgang var hun var ikke til at overtale til at forlade sin trygge stue. Kirsten er stædig, men det er Josefine også. Så først i tredje forsøg lykkedes det Josefine at overtale Kirsten til, at de skulle tage en tur i det fri.

På tur på havnen
Det blev en succes, Kirsten nød turen og var begejstret for at komme ud i den friske luft. Da Josefine hørte, at Kirsten og hendes mand havde lært hinanden at kende, da de begge var aktive med sejlsport, syntes hun, at Kirsten skulle en tur på Rungsted Havn og opleve stemningen.  Hun lånte derfor sin mors bil, hvor der var god plads til både Kirsten og hendes kørestol. Det blev en uforglemmelig tur, som Kirsten ikke glemmer lige med det samme. Hun nød at se sejlbådene og livet på havnen. 

Kirsten er meget glad for Josefine og siger med smil i øjnene: ”Josefine er meget sød og charmerende, en pige man kan stole på, hun er præcis og overholder alle aftaler. Vores venskab betyder meget for mig. Jeg er taknemmelig, for at Røde Kors sendte hende til mig.” 

Josefine fortæller: ”Jeg er glad for, at jeg kunne hjælpe Kirsten med at få ryddet op efter hendes afdøde mand, som var død kort tid, før jeg blev tilknyttet hende som besøgsven. Kirsten bad mig om at skænke hans tøj til genbrug i Røde Kors, så jeg hjalp hende med at rydde op i skabe og kælderen og kørte en masse af hans ting til Røde Kors butikken."

Kirsten tilføjer: ”Jeg håber, at det er andre som kan have glæde af de ting, som jeg har doneret. Jeg har ingen glæde af at have hans ting længere. Josefine har været en utrolig stor hjælp. Det var meningen, at vi skulle drikke the og sludre, men der er krudt i den pige, så det bliver meget andet end det."
  
Josefine tog studentereksamen sidste sommer fra Rungsted Gymnasium med et flot gennemsnit på 11.5, og det var meningen, at hun skulle have rejst til USA.

 

Her under besvarer Josefine en række spørgsmål om det at være besøgsven. Og om, hvad hun ellers bruger sin tid på.


Hvad fik dig til at blive besøgsven?
”I august 2020 skulle min destination have været Harvard University i Cambridge, Massachusetts, USA, hvor jeg er indskrevet til deres 4-årige bachelorprogram.

Som konsekvens af COVID-19 besluttede jeg mig i stedet for at udskyde min studieplads til næste år.

Jeg fik derfor dette uventede, men unikke dannelsesår efter gymnasiet, som jeg gerne ville give indhold. Og så tænkte jeg, da jeg så Røde Kors’ opslag om at blive besøgsven: ”Netop det her er indholdsrigt for mig; det er at sprede positiv energi, være tilstede i nuet og give andre et smil på læben”.

Jeg kunne derfor ikke komme i tanke om en bedre mulighed end at blive besøgsven for en, som har behov for selskab, et lyttende øre eller blot en varm hånd."
  
Hvor hørte du om Røde Kors’ besøgsvenner?
”I forbindelse med at jeg blev student i sommer, og derfor de seneste tre år har brugt meget af min tid på at studere og spille elitefodbold, havde jeg et stærkt ønske om at lære og mærke livet - uden for skolebænken - gennem frivilligt arbejde.

Da Røde Kors er en anerkendt organisation inden for netop dette område, faldt jeg tilfældigvis over en artikel med efterspørgsel på besøgsvenner i Hørsholm Kommune på websitet.

Til min store glæde var der et billede af vores dygtige aktivitetsleder Lisbeth Valentiner, som gjorde, at jeg fik lyst til at række ud."
  
Hvad betyder det for dig at være noget for Kirsten?
”Det betyder utrolig meget. Hver onsdag, som ofte er den dag, jeg besøger Kirsten, glæder jeg mig og mit smil er lige så stort, når jeg går derfra!

Tanken om, at Kirsten sidder i sin stol i sit køkken med radioen skruet op for hendes østrigske yndlingsmusiker - så næsten naboerne kan høre det - og venter på, at jeg kommer ind ad døren.

Det er virkelig et lyspunkt på ugen. Det, der også betyder noget for mig, og som jeg beundrer Kirsten for, er hendes evne til at udtrykke taknemmelighed for mine besøg, og sågar har hun udtrykt: ”Hvad skulle jeg dog gøre uden dig, Josefine?”
  
Jeg har virkelig mærket værdien af at give – og hold op – hvor får man også meget igen! Relationen mellem ung og gammel er virkelig undervurderet. Der er utrolig mange oplevelser og aspekter af livet, som man kan spejle sig i og lære af.

Det har givet mig nye og livsbekræftende perspektiver på, hvordan man skal huske at nyde hver dag og sætte pris på dem omkring sig.

Det lyder som en kliché, men det har altså en dybde og værdi, som jeg desværre tror, de fleste glemmer i farten ved praktiske gøremål eller i jagten på næste karriereskridt. 

Det har også været indholdsrigt og en øjenåbner for mig at opleve Kirstens store kærlighed til hendes afdøde mand, som desværre gik bort i foråret efter 60 års ægteskab.

Det har åbnet vores samtaler - over spisebordet med en småkage og en kop te dertil - til at være fortællinger om livets milepæle med hendes partner.

Det er inspirerende og unikt, hvor meget livsviden man kan få ved blot som ung at have en interesse for en ældre person; det er alligevel en sjat, at Kirsten har haft 70 år mere på benene end jeg.  

Jeg føler mig i hvert fald meget heldig og privilegeret over, at jeg kan mærke mit smil og tilstedeværelse spreder glæde og giver værdi for Kirsten."
 
Kan du anbefale andre unge at blive besøgsven?
Jeg kan meget varmt anbefale at blive besøgsven! Det er en utrolig givende oplevelse, hvor du får en betydningsfuld relation, der ikke kun udvider din horisont og udvikler dine menneskelige egenskaber, men også skaber værdifulde og sjove minder.

Hvad bruger du ellers din tid på?
De seneste tre måneder har jeg arbejdet som Office Assistant for en spændende virksomhed ved navn Bonzer. Jeg har dog været så heldig at få muligheden for at tilegne mig mere viden i mit såkaldte dannelsesår, og jeg er startet i januar som Project Assistant i startup-virksomheden Next11.  

Derudover sidder jeg i bestyrelsen i nonprofitorganisationen Danish Students Abroad (DSA), som arbejder for at forbedre mulighederne for danske studerende, som ønsker at komme til udlandet - igennem rådgivning, politisk arbejde og partnerskaber.
 
Tirsdag og torsdag morgen har jeg også fornøjelsen af at morgentræne 15-20 fodboldpiger i Brøndby. Dette nyder jeg virkelig, da jeg får muligheden for at udvikle andre piger ved hjælp af de egenskaber, jeg selv har tillært mig. Dét at bidrage til andres udvikling bidrager endvidere til min egen udvikling, hvilket jeg synes er fantastisk!

Hvad er dine fritidsinteresser?
Det væsentligste at nævne må være, at jeg er elitefodboldspiller på Brøndbys kvindeligahold, og at jeg generelt er utrolig glad for sport.

Jeg har gennem kvindelandsholdet været så privilegeret at kunne rejse verden rundt, så netop det at opleve andre lande og kulturer har også min store interesse!

Dertil kommer det sociale, som i mange tilfælde kan siges at være drivkraften til at motivere mig i andre foretagender. Derfor sætter jeg virkelig pris på den tid, som jeg tilbringer sammen med familie og venner.

Én aktivitet, som jeg især er begyndt at sætte pris på over de seneste år, er læsning. Læsning er med til at gøre mig til et mere holistisk menneske, og jeg nyder derfor at fordybe mig i forskellige bøger; både i fysisk format, men også som lydbøger. 

Josefine i trøjen
Foto: Anders Kjærbye/fodboldbilleder.dk

Navn: Josefine Hasbo                                                                                                                                               

Alder: 19 år                                                                                                                                                        

Folkeskole: Vallerødskolen                                                                                                                                               
Gymnasium: Rungsted Gymnasium  (2017-2020)                                                                                                      
Opvokset og bor i: Rungsted Kyst
                                                                                 
Fritid: Spiller fodbold på Brøndbys kvindeligahold som hun vandt guld med sidste år. Blev i foråret 2020 udtaget til kvindelandsholdet.

Fremtid: Er optaget på Harvard University USA til en 4-årig uddannelse