Frivillige hjælper syge i Nairobis slum
Røde Kors i Danmark samarbejder med Kenyansk Røde Kors om at forbedre slumbeboernes sundhedstilstand. En gruppe af frivillige hjælper og støtter de syge, som ellers ikke har let adgang til sundhedsydelser. Dette arbejde er muligt at udføre på grund af støtte fra venskabsmidlerne.
Røde Kors i Danmark samarbejder med Kenyansk Røde Kors om at forbedre slumbeboernes sundhedstilstand. En gruppe af frivillige hjælper og støtter de syge, som ellers ikke har let adgang til sundhedsydelser. Dette arbejde er muligt at udføre på grund af støtte fra venskabsmidlerne.
Hønsene hakker i den betonfarvede jord i deres jagt på føde i slumbyen Mukuru, som er en del af Nairobi. En kat gemmer sig skyggen, og den ser med sine smalle pupiller i de mælkebøttefarvede øjne på den lækre mad der går på to ben og hakker i jorden. Der går dog for mange mennesker rundt i farvestrålende dragter til at den kan nedlægge et delikat måltid.
Gennem en undseelig dør kan opridset af en skikkelse anes. Det er mama Sara, og dette er hendes hjem. Hendes to børn og ene barnebarn bor hos hende. De bor i Nairobis slum. Væggene er beklædt med farvestrålende stofstykker.
Udenfor må de forbipasserende bukke sig for de lavt hængende el-ledninger. Lidt væk fra mama Saras hjem er en kvinde ved at putte dejklumper i en gryde og melet damper om hendes arme. Hun er ved at producere mandazi – en kenyansk version af donutten.
Støtte til helbredsmæssige udfordringer
Sarah er 45 år og lider af astma og hjerteproblemer. Via Røde Kors i Danmarks Urban Resilience Programme får hun støtte af en gruppe frivillige til sine helbredsproblemer. Før i tiden har hun aldrig fået en helbredsundersøgelse eller støtte.
”Du har brug for nogen, som du kan regne med. Det kan man med de frivillige,” siger mama Sara.
De frivillige har blandt andet fremskaffet en inhaler og den livsvigtige medicin hun skal tage. Hvis helbredet driller, kan hun altid ringe til en af de frivillige. Hendes liv har budt på en del udfordringer. For eksempel forlod hende mand hende, og hun måtte på egen hånd tage sig af børnene.
De frivillige hjælper
Gruppen af frivillige er gennem Urban Reslience Programmet blevet trænet i sundhed, hygiejne og psykosocial support. I slumområder i Nairobi er det nemlig ikke altid lige let at få hjælp til eller adgang til sundhedsydelser.
De uformelle settlements bliver ikke beregnet ind i regeringens planer, hvorfor de fleste sociale ydelser ikke rækker ud til indbyggerne. Heldigvis er der en gruppe af frivillige, som rykker ud, når der er brug for hjælp.
Venskabsprojektet er en del af et større projekt ved navn ’Urban Resilience Project’, som Kenyansk Røde Kors har startet for at gøre det mere sikkert at bo i slumområdet Mukuru. Overordnet handler det om at give beboerne i de uformelle bosættelser i Mukuru flere værktøjer til at håndtere de problemer, de oplever i dagligdagen.
Sikre bedre adgang til sundhedsydelser
Projektet handler blandt om at bekæmpe udbrud af sygdomme, give bedre adgang til sundheds- og sanitetsfaciliteter samt bekæmpelse af katastrofer som brande og tørke. Projektet startede i 2018. Det løber frem til september 2020 og fokuserer på seks specifikke bosættelser af Mukuru.
Venskabsprojektet bidrager til den overordnede målsætning om at forbedre sikkerheden ved at sætte fokus på de små landsbysamfund inde i bosættelser og støtte deres muligheder for at skabe et godt og trygt miljø, som kan give bedre trivsel, værdighed og social sammenhængskraft for beboerne.
Projektet giver støtte til eksisterende grupper, hvor udsatte og sårbare kan dele deres erfaringer. Det kan være enker eller enkemænd, der lever med HIV/AIDS, enlige mødre, ældre og unge mænd.
Vil jeres afdeling støtte venskabsprojektet i Kenya?
Hvis jeres afdeling vil støtte Røde Kors' Venskabsprojekt i Kenya, kan I skrive en e-mail til Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk