Formænd fra hele landet udvikler Røde Kors nye nationale strategi

I lørdags afholdt Røde Kors formandskonference i Odense. Formændene var mødt talstærkt op for at komme med input til udviklingen af Røde Kors’ nye nationale strategi. 

Fra venstre mod højre ses Jette Runchel, præsident for Røde Kors, Søren Steen Andersen, borgmester i Assens og Henrik Stavnager, borgmester i Faaborg. Foto: Nikolaj Kristian Carlsen
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 26 APRIL 2023

Skrevet af Nikolaj Kristian Carlsen og Lotte Winther

På scenen i teatret Odeon bød Røde Kors’ præsident Jette Runchel formændene velkommen. Jette indledte med at anerkende den imponerende udvikling, Røde Kors har været igennem de seneste år, og takkede formændene for deres store indsats:

”Det er gennem jer, vi når ud til mennesker, der har ekstra meget brug for Røde Kors i lokalsamfundene, og I gør en forskel for vores målgrupper, fordi I er der, fordi I organiserer, fordi I handler, når I ser behovet.”

Efter velkomsten var Jette vært for en debat med to borgmestre fra Faaborg og Assens om Røde Kors’ samarbejde med kommunerne og vores rolle i velfærdssamfundet. Borgmestrene fremhævede Røde Kors som en yderst relevant samarbejdspartner, og understregede betydningen af frivillighed for fremtidens velfærd.

Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg, gav et eksempel på hvad frivillige kan påtage sig.

Meningsfulde fællesskaber

De frivillige kan f.eks. arrangere sociale meningsfulde fællesskaber på plejehjemmene og give de ældre medborgere oplevelser. Det er en form for opgave som de ansatte på plejehjemmet som regel ikke har tid og ressourcer til at udføre, så der kan de frivillige træde til. En af Røde Kors store styrker er vores evne til at organisere lokalt. På spørgsmålet om f.eks. Faaborg kommune vil finansiere opkvalificering af frivillige svarede han positivt, at det er de klar til. 

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens, kom også ind på, at når frivillige står for aktiviteter for de ældre på plejehjemmene, vil det også frigøre personale til at løse andre opgaver, som måske ikke altid kan nås i en travl hverdag, hvor driften af plejehjemmet fylder meget. 

Efter debatten med borgmestrene og spørgsmål fra salen, gik formændene ud til fire workshops, 1. Vi tager ansvar i velfærdssamfundet, 2. Vi handler på akutte behov, 3. Vi engagerer flere for at kunne hjælpe flere og 4. Vi samarbejder om at få flere med i fællesskaber

Workshops som formændene deltog i

Hver workshop blev indledt med et oplæg med baggrundsinformation, dilemmaer og muligheder. De satte gang i mange gode diskussioner, og der blev givet input til en kommende national strategi for Røde Kors. Det blev blandt andet drøftet, hvilken rolle Røde Kors kan spille i fremtidens velfærdssamfund. Det er en styrke, at vi er forskellige i Røde Kors, og vi har som forening en ambition om at træde mere til. I forhold til at handle på akutte behov i fremtiden, handler det både om parathed og om at opbygge samarbejdet med kommunale beredskaber, så Røde Kors bringer sig i spil, når der er brug for det.

I workshoppen om at engagere flere for at hjælpe flere blev vigtigheden af synlighed og ledelse drøftet, ligesom det bliver vigtigt at inddrage både faste og løsere tilknyttede frivillige i fremtiden. Endelig blev behovet for at nå endnu flere udsatte mennesker drøftet på den fjerde workshop, hvor det blev understreget, at det er nødvendigt at samarbejde på tværs i Røde Kors og med andre aktører for at få flere med i fællesskaberne.  

Dette og meget mere fra de fire workshops vil indgå i det videre arbejde med at udvikle den nationale strategi. Følg med her på mitrødekors.dk, hvor materiale om udviklingen af den nationale strategi løbende vil blive delt.