Ensomheden er blevet stævnet i København

Røde Kors holdt et brag af et folkemøde, som var det sidste i en række af 14 over hele landet. Der er sat fokus på ensomhed, social isolation og mistrivsel som følge af Covid-19. Politikere og sociale aktører debatterede hvad der kan gøres bedre på Copenhagen Conference Center i går.

Formanden for COOP Lasse Bolander på scenen i Copenhagen Conference Center. Fotos: Nikolaj Kristian Carlsen / Røde Kors ©
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 03 JULI 2020

”Der var et fodboldhold i Århus som fik nye trøjer. Tro det eller lade være. Der stod Integrationsprojekt Århus på ryggen. Dem var spillerne ikke vilde med. Til næste år ønskede de sig trøjer, hvor der bare stod Adidas, og det fik de” siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Der lyder latter fra tilskuerpladserne. Aftenens vært, Kurt Strand, byder COOP's formand Lasse Bolander op på scenen. COOP er hovedsponsor for folkemøderne, og ladge lokaler til nogle af dem blandt andet i Middelfart.

"Vi har haft en ekstraordinær situation i vore samfund de sidste par måneder. Ekstraordinære situationer kræver ekstraordinære svar. Da vi hørte om Røde Kors initiativ synes vi det lød helt fantastisk. Vi synes det var en god idé at alle civilsamfundsorganisationerne kunne mødes og diskutere hvad vi kunne gøre i denne krise," siger Lasse Bolander.

Folkemøde København

Det sande ansigt viser sig under kriser

"COOP og Røde Kors har samarbejdet gennem mange år. Vi synes det var naturligt, at vi også hjalp her. Samtidig har COOP haft travlt, ikke mindst med at danskerne fik mad nok, og samtidig sørget for at medarbejderne var beskyttet. Vi er også en meget stor forening. Vi er 1,8 millioner medlemmer, og nogen af dem er organiseret i bestyrelser for vores 600 butikker."

"Vi har rigtig mange ildsjæle i vores organisation, som meget gerne vil hjælpe, og forhåbentlig har vi også kræfter til at hjælpe rundt omkring. Medmenneskelighed er vigtigt. Der er det altid, men særligt i sådanne situationer. Der er heldigvis et større fokus på hvordan vi agerer som borgere og organisationer."

"Jeg plejer altid at sige, at det er i kriser man viser sit sande ansigt, uanset om man er et menneske eller en organisation. Der synes jeg vores medlemmer har stået forrest, og hjulpet dem der har haft brug for det," siger Lasse Bolander.

En national ensomhedsstrategi

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag var også på scenen for at fortælle om hvordan regeringen har forsøgt at gribe coronasituationen an. I løbet af mødet var der flere folketings- og lokalpolitikere på scenen og debattere hvad der kan gøres for at komme ensomhed og social isolation til livs.

Regeringen har, med Røde Kors i ryggen, besluttet at udvikle en national ensomhedsstrategi, så alle får en mulighed for at tage del i fællesskabet. En af politikerne påpegede, at det var vigtigt at de flotte ord blev omsat til handling.

Red Barnet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialpædagogerne, FOA og Ældre Sagen var også på scenen. En af pointerne var, at det er vigtigt at nedbryde silotænkningen i det offentlige, så det bliver muligt at lave bedre og samarbejdende indsatser på tværs af faggruper til gavn for udsatte grupper.

Astrid Krag

Ensomhed bliver stævnet af gode ideer

Røde Kors har samlet et inspirationskatalog med alle de gode ideer til hvordan fællesskaber kan skabes, og det kan findes på internettet. Bag ideerne står folkemødedeltagerne.

Foran scenen står en række af borde, hvor der er skabt behørig afstand mellem deltagerne. Bag ved er der tilskuerpladser som i en biograf. Ander Ladekarl står på scenen. Han banker et par gange på mikrofonen, inden han siger:

"Medmenneskeligheden er blomstret under denne periode. Vi har spurgt danskerne, og over 50 % har gjort noget ekstraordinært for at hjælpe i denne situation  

Panel

Idékatalog mod ensomhed

Hvis du vil se de idéer der kom ud af folkemøderne kan du se dem her.

Tags