Job til sårbare unge i Hviderusland

Venskabsmidler fra Røde Kors-afdelingerne i Danmark støttet et projekt, der hjælper sårbare unge i Hviderusland med at komme i arbejde.

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 17 DECEMBER 2019

I flere år har det været svært for unge mennesker i Hvideruslands udkantsområder at finde arbejde. Denne situation har gjort, at Røde Kors i Hviderusland har søsat et beskæftigelsesprojekt kaldet "EU4Youth: Fostering potential for greater employability". (EU4Ungdommen: fremme potentialet for større beskæftigelsesegnethed).

En af de gode historier handler om Ilyas Yalkapov. Han havde startet en virksomhed i Turkmenistan og formåede at få den til at løbe rundt, men efterhånden havde virksomheden nået grænsen for, hvor meget den kunne vækste.

Hans mor havde sendt hans eksamenspapirer til to universiteter i Hviderusland. Han har boet to år i Mogilev, hvor han studerer Enterprise Management på Institut for Økonomi og Jura.

På fødselsdagsbesøg hos udsatte børn

For nylig er Ilyas Yalkapov flyttet til Minsk. Storbyen er dog for larmende for ham, og han kan nogle gange savne sin tid i Mogilev.

”Det er meget mere behageligt at leve i en mindre og stille by. På den måde kunne jeg godt lide Mogilev. Derudover er specialet ‘Enterprise Management’ lige præcis det, som jeg gerne ville studere,” siger Ilyas Yalkapov.

I Mogilev blev han også frivillig i det lokale Røde Kors. En af deres aktiviteter er at besøge børne- og plejehjem. Han er også med til at samle penge ind til gaver til syge børn og børn med handicap. Nogle af pengene kommer fra det fakultet, han studerer på, og andre fra frivillige bidrag.

Forløb om livsfærdigheder

”Personalet på stedet giver os en liste over børn, som får hjælp der. Så ved vi, hvem der har fødselsdag, og hvornår vi kan besøge dem hjemme og give dem vores fødselsdagshilsner,” siger Ilyas Yalkapov.

Han har også deltaget i et forløb om livsfærdigheder og ansættelsestræning. Ifølge ham selv, har han fået meget ud af det. Særligt at sætte sig mål og dele dem op i mindre bider, gør det overkommeligt at indfri dem.

”Jeg sætter masser af mål, men jeg ved ikke altid, hvordan jeg skal dele det op i mindre opgaver, som jeg kan løse skridt for skridt. Vores undervisere viste os, hvordan det kan gøres,” forklarer Ilyas Yalkapov. 

Støt venskabsprojekterne inde i den nye Venskabsshop

Som noget nyt i år, er det muligt at bestille Venskabsprojekterne online inde i den nye Venskabsshop. Venskabsshoppen ligger inde i Frivilligshoppen på Mit Røde Kors her. Det er også nemt at bestille plakater.

Se video-guiden her, når du skal gennemføre dit køb inde i shoppen. Købet kan gennemføres at de, der er registreret som afdelingens formand eller kasserer.