Hviderussere i lære som flygtninge

Unge frivillige fra hviderussisk Røde Kors oplevede på egen krop, hvordan det er at være flygtning i et rollespil.

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 11 DECEMBER 2019

Alle ejendele i en rygsæk. En sovepose. Og kun det tø,j man går og står i. Det er virkeligheden for mange flygtninge rundt om i verdens brændpunkter. I dag er det dog et rollespil, som foregår i Hviderusland – hvor unge skal lære om flygtninges forhold.

Henover to dage oplevede unge frivillige fra hviderussisk Røde Kors, hvordan det føles at være på flugt fra en konflikt. ’På flugt 2019’ blev organiseret af hviderussisk Røde Kors med støtte fra FN’s Flygtningehøjkommissariat og foregik nær Grodno.

For over seks år siden besøgte danske Røde Kors-frivillige Hviderusland, hvor de tog del i et rollespil, der skulle klæde dem på til at sætte sig ind i flygtningenes situation og asylansøgere. Rollespillet er designet til at hjælpe unge mennesker udvikle tolerance overfor flygtninge og mindske fordommene.

Det bureaukratiske papirarbejde
Sidste gang sådan et rollespil kom i stand i Hviderusland var i 2013. Rollespillet i 2019 skulle simulere en flugt fra en krigszone for fem flygtningefamilier fra Somalia.

Familierne startede med at samle de nødvendige papirer, så de kunne få lov til at forlade landet, da en eksplosion indtraf – og familierne måtte flygte til Hviderusland for at opnå flygtningestatus.

Deltagerne mødte forskellige barrierer, da de lavede deres papirarbejde for at opnå tilladelse til udrejse, og det inkluderede bureaukratiske forhindringer, menneskelige (negative) holdninger og andre svære situationer. 

Mange km til fods
Rollespillet begyndte om morgenen og sluttede om eftermiddagen den efterfølgende dag. I løbet af den tid havde de frivillige ’flygtningefamilier, gået 12 km om dagen og 5 km om natten. Rejsen var hård, og to familier klarede at blive i Hviderusland.

”Gennem hele turen blev vi meget udmattede, og vi kunne ganske enkelt ikke forstå, hvordan folk kan flygte sådan i uger og måneder! Ikke før vi havde deltaget i rollespillet havde vi nogen idé om, hvad folk må gennemgå på sådan en kompliceret rejse,” siger Anastasia Boborik, en medicinstuderende fra Grodno.

”Jeg havde en fornemmelse af, at jeg var med i en gyserfilm. Så stærk var vores indlevelse i rollespillet. Jeg havde en neutral forhold til flygtninge før. Nu har jeg sympati og vil gerne hjælpe dem.”

Vil jeres afdeling støtte et venskabsprojekt?

Ønsker jeres afdeling at støtte et eller flere af venskabsprojekterne, så går I blot ind i den online Venskabsshop her og lægger de projekter, I ønsker at støtte i jeres virtuelle indkøbskurv.

I shoppen kan I også bestille plakater, I kan hænge op i jeres lokaler, butik eller andre steder.

Når bestillingen er gennemført, får I tilsendt en faktura på mail. Køb i shoppen kan foretages af afdelingens formand eller kasserer.

Skulle der opstå problemer med et køb, eller vil I gerne høre mere om venskabsprojekterne eller spare om valget af projekter, I gerne vil støtte, så er I meget velkomne til at kontakte Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.