Forbedrede komfurer øger sikkerheden i Togo

Røde Kors' venskabsprojekt i Togo arbejder blandt andet med at give indbyggere i Savannes regionen nye forbedrede komfurer. De nye komfurer øger brandsikkerheden, nedsætter luftforurening og sparer på brændet.
 

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 09 SEPTEMBER 2019

“Brugen af det forbedrede komfur har bidraget væsentligt til vores sikkerhed. Siden vi begyndte at bruge de forbedrede komfurer, har vi været vidne til færre hus-, gård- og høstbrande. Vores madlavning er også blevet renere og hurtigere,” siger fru Tchabletien.

”Det giver os mere tid til andre gøremål. Jeg har konstateret, at kun halvdelen af mit brændelager er brugt, og nu kan jeg endda sælge resten til andre. Alle de andre husholdninger har fået de nye forbedrede komfurer”.

”På den måde er vi med til at reducere skovrydningen, og det hjælper med at bevare vegetationen i området,” siger hun.

Nye komfurer forbedrer sikkerheden

Før projektet blev til virkelighed plejede støttemodtagerne, at lave deres komfurer med tre sten sat sammen som kunne holde deres gryde. Disse komfurer var ofte årsag til brande, atmosfærisk forurening og spild af brænde.

For at finde en løsning har projektet igangsat fremstillingen af en komfurtype, som er blevet kaldt ”det forbedrede komfur.” Det forbedrede komfur bliver brugt i husholdningen, og kvinderne i mødre klubben har lært at bruge dem. Indtil videre er der blevet fremstillet 5.829 forbedrede komfurer siden projektet gik i gang. 

Venskabsprojektet har haft fokus på at forbedre levevilkårene for udsatte familier i Savanes-regionen i det nordlige Togo. I Savanes-regionen lever op mod 90 % af beboerne under fattigdomsgrænsen, og regionen anses derfor for at være den fattigste i landet.

Fokus på kvinder skaber fremgang

Eksterne rapporter samt erfaringer fra lignende Røde Kors-arbejde i den sydlige del af Togo peger på, at sandsynligheden for at bekæmpe fattigdom og manglen på fødevarer er større, hvis der fokuseres på kvinderne i lokalsamfundene.

Når kvinder får mulighed for at bidrage til familiens indkomst og får medbestemmelse i husholdningen og samfundet, højner det levestandarden samt børnenes sundhed, ernæring og helbred.

Det resulterer også i, at flere børn, specielt piger, bliver sendt i skole, og børnenes resultater i skolen forbedres. Derfor har projektet særligt fokus på kvinder.

Vil jeres afdeling støtte venskabsprojekterne?

Hvis jeres afdeling er interesseret i at støtte et eller flere af Røde Kors-afdelingernes 12 venskabsprojekter, så kan i kontakte Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk.