Cementsække, plastplasker og snørebånd genopstår som redningsveste i Nepal

Imponerende kreativitet, når udsatte lokalsamfund i Nepal udvikler værktøjer til at afhjælpe katastrofer.

- D. 25 JANUAR 2018

Man tager en tom, brugt cementsæk, nogle plasticflasker og noget snørebånd. Og nej, det er ikke starten på en nepalesisk version af planlægningen af endnu et Olsen-bande-kup.

Det er derimod en helt jordnær, og meget opfindsom måde at konstruere redningsveste, som kan bruges i redningssituationer, men også af fiskere, som har deres daglige dont på floderne i det sydvestlige Nepal.

Monsunregn og deraf følgende oversvømmelser er et grundvilkår i regionen, og midlerne fra danske Røde Kors-afdelinger er med til at støtte ENCORE-projektet, hvor vi forebygger og reducerer effekterne af naturkatastrofer i 46 landsbyer.

Det var her, en af de lokale frivillige kom med ideen med den hjemmelavede redningsvest.  Ideen var så god, at den blev kopieret og integreret i projektet og nu er en del af den træning, der foregår omkring katastrofe-forebyggelse.  

Da redningsvestene er lavet af lutter genbrugsmaterialer, er de gratis . Det holdt op mod fx en kinesisk redningsvest, som kan løbe op i 175 kroner.

Men redningsvestene er ikke den eneste lokale opfindelse, som styrker lokalsamfundene.  Man har også fundet på at bruge tomme dunke og binde dem på tov. Et voila - så har man redningsudstyr til at hjælpe mennesker, der er ved at drukne.