Kontaktperson
Om Integration

At komme til Danmark på flugt fra krig, konflikt, katastrofer eller fattigdom indebærer store omvæltninger. Mange har oplevelser med, der skal bearbejdes og lever med bekymringer i og om hverdagen, såvel som for fremtiden. Nogle har mistet nære familiemedlemmer eller er uvisse om, hvor de befinder sig. De skal lære et nyt sprog og nye kulturelle koder. Alt det har stor betydning for muligheden for at falde til, blive del af fællesskabet, få sig et netværk og komme i beskæftigelse.
I Røde Kors støtter vi flygtninge og migranter, inklusiv udenlandske arbejdstagere, bl.a. for at modvirke marginalisering af etniske minoriteter og fremme lokale netværk, aktivt medborgerskab og lige muligheder for alle, uanset social, økonomisk eller etnisk baggrund. Her spiller du som frivillig en helt særlig rolle, fx som brobyggeren til sociale fællesskaber, navigatøren i lokalsamfundet, den tålmodige samtalepartner eller den vigtige, lyttende medmenneskelige støtte.
Sådan støtter vi nye medborgere
Vores nationale integrationsindsats retter sig mod alle flygtninge og migranter, der befinder sig i en sårbar situation, og målgruppen varierer efter den enkelte aktivitet.
- Venner Viser Vej (netværksfamilier): For personer og familier, der savner støtte til at styrke sit medborgerskab, beskæftigelse, netværk og trivsel.
- Kvindegrupper: For kvinder og eventuelt deres børn, der ønsker at styrke sit sociale netværk og kendskab til samfundet.
- Sprogtræning: For voksne, som er i gang med at lære dansk.
- Lektiehjælp og -caféer: For børn i skolealderen, der har brug for støtte i deres skolegang.
- Caféer: For herboende og nyankomne, der søger socialt samvær, netværk og fællesskab.
- Ferielejre og udflugter: For børn og deres familier, der har glæde af fælles oplevelser og gode ferieminder. Disse arrangeres året rundt af frivillige.
- Cykeltræning: For voksne, der aldrig har lært at cykle, men som savner det i hverdagen eller skal bruge det i deres arbejde.
- Midlertidige forældremyndighedsindehavere (MFI'ere): For børn og unge, der er flygtet og kommet til Danmark alene.
- Eftersøgningstjenesten: En indsats, der drives fra vores landskontor og hjælper mennesker med at eftersøge og genetablere kontakten til deres nærmeste.
- Sundhedsklinikken: For flygtninge og migranter, der har ikke har dansk CPR-nummer eller anden sundhedsforsikring og har brug for basal sundhedshjælp.
Nyttige ressourcer til dig som frivillig
I Røde Kors udvikler vi løbende materialer til at understøtte dit vigtige arbejde i vores integrationsindsatser. Nedenfor er et overblik over nogle, der kan være særligt nyttige for dig, og som du også finder i menuen til venstre her på siden.
- Nyheder: Her kan du dele dine egne eller læse andre frivilliges indlæg i vores integrationsaktiviteter, såvel som andre relevante nyheder fra Røde Kors.
- Dokumenter: Her kan du finde ressourcer specifikt for frivillige i integrationsindsatserne. Det er bl.a. håndbøger, information om regler på integrationsområdet, vejledninger og formularer, samarbejdsaftaler m.m.
- Materialebanken: Her kan du tilpasse og downloade dine egne foldere, annoncer, plakater, flyers m.m. til jeres kommunikation.
- Fortællingsbanken: Her finder du billeder, kernefortællinger, tal og fakta og PowerPoint-præsentationer m.m.
- Online kurser: Her kan du finde vores forskellige online kurser, bl.a. i at yde psykisk førstehjælp og støtte til mennesker, der lever i eksil, og børn og unge, der er kommet hertil uden deres forældre.
- Rekrutteringsuniverset: Her kan du få viden og inspiration til den gode modtagelse og rekruttering af nye frivillige, inklusiv forslag til annoncetekster for jeres enkelte aktiviteter.
Børnebeskyttelse
I Røde Kors har vi et fælles ansvar for, at børnene i vores aktiviteter føler sig trygge. Derfor indhenter vores aktivitetsledere eller bestyrelser børneattester på frivillige, der kan få direkte kontakt med børn under 15 år, og opdaterer dem hvert andet år. Læs mere her, eller indsend børneattest nedenfor.