Vicky og John inviterer 12 gæster til jul – 11 af dem kender de ikke i forvejen

Snart rammer vi december og jul. Mange af os ser frem til at mødes med venner og familie og samles i højtiden, som vi altid har gjort – desværre er der også en del, der ikke har nogle at mødes med. I Røde Kors har vi derfor indsatsen Julevenner, hvor juleværter inviterer julegæster, der mangler et sted at fejre jul, hjem juleaften. John og Vicky er juleværter med stort J.

- D. 21 NOVEMBER 2021

”Jeg kan ikke bære, at nogle skal sidde alene lige den aften. Det synes jeg ikke er en rar tanke”

Sådan siger Vicky, der sammen med sin kæreste, John, derfor har valgt at åbne sit hjem juleaften for hele 11 gæster, som mangler et sted at fejre jul.

Julen foregår i deres fælleshjem i Gladsaxe, hvor de flyttede sammen for lidt over et halvt år siden. De har begge tidligere været gift, de har begge børn fra deres tidligere ægteskab, arbejder begge i detailbranchen og har begge et hjerte for julen, som de ser det som en højtid, hvor det er vigtigt, at vi rækker ud til dem, der ikke har så meget i tilværelsen. Der er med andre ord mange fællestræk hos Vicky og John. Et sted er de dog ikke enige: Hvornår skal der pyntes op til jul?

Vi besøgte John og Vicky i midt november og står det til Vicky, går der ikke alt for længe, inden deres hyggelige stue er spækket med julehjerter, lys og anden julepynt. John er ikke enig:

”Står det til mig, kan vi godt vente med lige den del til lillejuleaften,” siger han med et grin.

Pakkekalender og uddeling af julemad
Det er første år, at John og Vicky er en del af Julevenner, men de har hurtigt gjort sig bemærket. Vi har haft indsatsen siden 2009, og det hører ikke ligefrem til normalen, at værter inviterer hele 11 julegæster med til bordet. Oprindeligt hed tallet 10, men da Johns mor også kommer med til bordet, ville de skulle være 13.

”Men det går jo ikke, så vi opgraderer med en plads,” siger John.

De er dog ikke overtroiske, så det med de 13 er gas, men det er deres ønske om at være noget for andre i julen ikke.

”Vi har inviteret, dem vi har plads til. Når vi nu har valgt at melde os, kan vi lige så godt gå all in,” siger Vicky.

Det er ikke første gang, at John og Vicky har gjort en indsats i juletiden for andre. John har tidligere gennem et lokalt projekt delt julemad ud, og Vicky har sammen med sin datter været med til at lave pakkekalendere til Julehjælpen. Nu har de så kastet sig over endnu et juleprojekt. Og de glæder sig:

”Vi forventer en god aften og glæder os meget. Vores gæster skal bare dukke op. Hvis de har lyst til at hjælpe, er de meget velkommen, men det er ikke noget, vi forventer. Det vigtigste er, at vi har en god juleaften sammen,” siger John.

Det er vi sikre på, at de får: Sidste års evaluering svarede 93 pct. af værterne, at det havde været en god aften, og hos gæsterne var svaret 90 pct.