Vi samarbejder med Ældre Sagen om at udbrede vågetjenesten  

Røde Kors har indgået et strategisk samarbejde med Ældre Sagen om at brede vågetjenesten ud til større dele af Danmark, så flere døende får mulighed for at få besøg af en våger. Vågetjenesten er et af de venskabsprojekter, som afdelingerne kan støtte.

Foto: Marie Louise Munkegaard
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 08 NOVEMBER 2022

”Det kan ikke være rigtigt at mennesker skal dø alene i Danmark! Det vil jeg være med til at lave om på.”
 
Sådan et udsagn hører Alexandra Dessoy, som er udviklingskonsulent i vågetjenesten, ofte fra folk, der bliver frivillige i vågetjenesten.  

På det organisatoriske plan arbejdes der derfor, gennem et strategisk samarbejde med Ældre Sagen, på at brede vågetjenesten ud til hele Danmark. 

Hvad går det strategiske samarbejde med Ældre Sagen mere præcist ud på?
 
“Det handler om, at hele Danmark ikke er dækket af en vågetjeneste. Så samarbejdet med Ældre Sagen handler om at få dækket mere af landet. Om det er vågere fra Røde Kors eller Ældre Sagen er jo ikke det vigtigste. Det vigtige er, at vågere er til stede, og at det bliver en mulighed for, at flere kan få hjælp og støtte af vågetjenesten

Røde Kors er i gang med at kortlægge, hvor der er vågetjenester og hvor der ikke er rundt om i landet, så det kan komme endnu bredere ud, end det gør på nuværende tidspunkt.” 
 
Hvad er det vågetjenesten gør?
 
“Det handler om at være til stede, når et menneske er ved at dø. Vi er typisk til stede på plejehjemmene, hjemme privat hos folk eller på sygehusene,” siger Alexandra Dessoy: 
 
“Nogle gange taler vågeren med den døende, andre gange er det nok bare at være til stede. Man kan høre, at vejrtrækningen bliver roligere, når vi er der. Og så handler det om, at vi aflaster de pårørende. Det er ofte rigtig hårdt at være pårørende til en døende. Vi kan f.eks. være der om natten, så de pårørende kan få sovet eller i løbet af dagen, så de kan gå på arbejde,” fortæller Alexandra,og uddyber omkring en vågers rolle: 
 
“ Man siger ofte, at hørelsen er noget af det sidste, vi mister. Så generelt handler det om at være opmærksomme på den døendes behov. Nogle vil gerne tale, andre få læst op eller lytte til musik. ” 

Udbredelsen af vågetjenesten er et af de Venskabsprojekter, afdelingerne kan være med til at støtte.  

Hvordan forholdt vågetjenesten sig til COVID-19 epidemien?
 
“I de første måneder, da COVID ramte i marts i 2020, var vi meget lidt ude hos de døende. Efterhånden blev det blødt op. Vi fulgte sundhedsmyndighedernes og plejepersonalets anbefalinger, og så kunne vi genoptage vågetjenesten. Vi har været til stede ved over 1000 døende under COVID-19. Til sammenligning er vi til stede hos ca. 2000 døende på et år uden corona,” slutter Alexandra Dessoy.
 

Støt vågetjenesten

Din afdeling har mulighed for at støtte vågetjenesten, da den er et venskabsprojekt. Du kan læse mere her