Værket Kalundborg og Meny i lokalt samarbejde: Ensomhed skal ikke være et tabu i vores by

Værket i Kalundborg sætter i denne uge fokus på ensomhed og har indgået et samarbejde med den lokale Meny.

Aktivitetsleder for Værket Kalundborg, Linda Larsen, og den selvstændige købmand i Meny, Peter Egebæk, sætter fokus på ensomhed i denne uge.
KRWIL - D. 11 AUGUST 2020

Der er rigtig mange, der er det: Ensomme. Men ikke mange, der vil tale om det. I Kalundborg er der når ugen er omme forhåbentlig lidt flere, der er mindre ”bange” for ensomheden. I denne uge sættes der nemlig fokus på ensomhed i Kalundborg. Et samarbejde mellem Værket Kalundborg og supermarkedet Meny skal være med til at mindske de tabuer, der nemt kan opstå, når snakken falder på det at være ensom. Det er det, der er håbet for den lokale aktivitetsleder Linda Larsen og købmand Peter Egebæk.

”Jeg kan ikke gøre meget på verdensplan, men det kan jeg lokalt, og jeg har en klar målsætning, der hedder, at det i Kalundborg ikke skal være farligt at tale om ensomhed,” siger Linda om baggrunden for ”Ugen mod Ensomhed” og sit generelle engagement i Værket.

Statementet bakkes op af Peter Egebæk:

”Helt generelt er det vigtigt, at vi her hos os viser, at der er plads til alle. Derfor er jeg altid positivt stemt, når jeg bliver præsenteret for gode idéer. Jeg har ikke selv oplevet ensomheden, men jeg har den grundlæggende holdning, at alle har brug for en ven,” siger købmanden, der er en af få selvstændige tilbage i branchen.

”Jeg har brug for, at jeg har indflydelse på min forretning – hvis jeg ikke havde det, ville jeg slet ikke være her. Jeg skal have frihed til at kunne træffe beslutninger. Blandt andet når jeg får en henvendelse, som den jeg fik fra Linda,”

Ved de indledende møder drøftede de to, hvilke muligheder, der kunne være. De kom blandt andet frem til, at der i uge 33, skulle sælges et ”Hjertebrød” fra bageren. Hjertebrødet er et – for en længere eller kortere periode – et omdøbt Ciabattabrød. Brødet er bageriets helt store sællert, og hele ugen doneres der 10 kroner til Værket for hver brød, der sælges, og da Peter Egebæk har besluttet at brødet sælges for en flad tyver i denne uge, skal der nok blive langet nogle Hjertebrød over disken.

”Vi skruer helt op for brandingen, og vi skal nok få solgt en masse. Jeg har orienteret bageren om, at der bare skal bages løs de næste dage, siger Peter med et stort smil.

Og der er vægt bag ord. På den lokale Meny´ FB-side informeres der rask væk om Værket og Hjertebrød, der er produceret stickers til medarbejderne med budskabet om Værket og ved de forskellige kasser er der placereret materiale, der informerer om Værket. Det er helhjertet, når først Peter Egebæk går ind i et projekt.

Hvad er Værket og hvorfor et samarbejde?

Værket er en Røde Kors-aktivitet, der blev startet i samarbejde med Mary Fonden. I dag er det udelukkende Røde Kors, der står for aktiviteten. I Værket mødes mennesker i alderen 30-60 år, der føler sig ensomme. Værket har flere tråde at spille på i kampen mod ensomhed. De ugentlige møder er i sig selv med til at skabe noget socialt indhold for deltagerne, og derudover er der i Værket forskellige øvelser, der fokuserer på, hvordan man kan bryde ud af ensomheden.

Linda Larsen kender alt til følelsen af ensomhed. For hende var den til sidst ved at ødelægge hende totalt. Med psykologhjælp og en lang og sej kamp mod sit indre lykkedes det Linda at bryde ud af ensomheden og møde livet med ret ryg og oprejst pande. I dag kæmper hun for at andre skal lykkes med det samme og et skridt på vejen er altså en uge med fokus på ensomhed i den gamle købstad. Og nu er Meny så gået med i kampen.

”Da Linda kom meget velforberedt og med en mappe under armen med materiale om Værket, kunne jeg godt mærke, at der her var noget, der var værd at tage fat på. Det betyder meget for mig, når jeg kan mærke en energi og vilje, og den kom Linda helt sikkert med,” siger Peter om førstehåndsindtrykket af idé og Linda.

Og følelsen var gengældt: Linda fortæller ligeledes, hvordan hun har nydt at have Peter som samarbejdspartner. De to har mange fællesnævnere, og det har gjort samarbejdet nemt.

”Jeg kunne meget hurtigt fornemme, at vi her havde fat i noget godt, og at Peter var den helt rigtige at samarbejde med. Vi er begge typer, der kører på og ser det som en selvfølge at hjælpe og støtte op om gode tiltag,” siger Linda om samarbejdet.

Netop det gode samarbejde de to imellem har gjort, at de begge godt kunne forestille sig at gentage ”Ugen mod Ensomhed” de kommende år også.

”Det kunne jeg sagtens se for mig, det er helt sikkert,” siger Peter, mens Linda nikker samtykkende.

På lørdag kan du møde Linda i Meny, hvor hun vil stå klar i butikken og informere kunderne om Værkets eksistens og ensomhed generelt.

Vi letter på hatten og siger tak til Linda og Peter for at kæmpe kampen mod ensomhed. Godt gået!