Unge i Nepal arbejder med oversvømmelser
Varslingssystemer og træning med fokus på at være klar, når det ekstreme vejr rammer, gør en stor forskel for unge i Nepal. Unge træner andre unge i Nepal Røde Kors støttet af venskabsafdelinger her i Danmark.
Varslingssystemer og træning med fokus på at være klar, når det ekstreme vejr rammer, gør en stor forskel for unge i Nepal. Unge træner andre unge i Nepal Røde Kors støttet af venskabsafdelinger her i Danmark.
I Nepal står unge frivillige klar til at beskytte deres samfund mod de årlige oversvømmelser. En af dem er Dipendra.
Da en alarm for oversvømmelse lød i Dipendras hjem og vandet hurtigt steg ind i nabohuset, tøvede han og hans familie ikke - de handlede hurtigt og reddede to unge piger, der var alene hjemme. Som formand for et frivilligt træningsprogram for unge på Shree Arunodaya Secondary School deler han nu sin erfaring med andre unge.
"Jeg har lært, hvor vigtigt det er at handle, før oversvømmelsen kommer. Vores samfund bliver oversvømmet hvert år," fortæller han. Historier som hans viser, hvordan unge med træning og engagement kan gøre en stor forskel.
Tidlige varsler skaber tryghed og redder liv
Røde Kors i Nepal har sammen med kommuner og lokale ledere udviklet et effektivt varslingssystem, der via tv, SMS og direkte kontakt advarer om oversvømmelser flere dage i forvejen. Som en del af varslingssystemet har Dipendra og hans medfrivillige fået træning i både sikkerhed og førstehjælp.
Ved hjælp af den nye viden sørger de unge for at også ældre og personer med særlige behov bliver varslet i tide.
”Når oversvømmelsen kommer, er vores besked klar: ’Vær sikker, beskyt dine ting’,” fortæller Dipendra. Samarbejdet mellem unge og ældre i lokalsamfundet gør det nu muligt for hele landsbyer at handle i tide og sørge for at skaderne fra oversvømmelser bliver mindre end ellers.
Frivillige gør en bæredygtig forskel
Projektet, som Dipendra arbejder med er en del af Strong in Disaster Reduction Management – det går altså helt overordnet ud på at styrke kapaciteten til at reducere skader, når katastroferne rammer. Det er det lokale beredskab, der er fokus på, og som vi støtter. Projektet fokuserer også bredt på at styrke regeringens kapacitet til at forebygge og håndtere oversvømmelser i udsatte områder med støtte fra bl.a. EU.
Samtidig har projektet sikret, at frivilliggrupper for unge bliver en central del af beredskabet. Derfor kan unge som Dipendra handle selvstændigt og støtte deres lokalsamfund i krisesituationer i lang tid fremover. Han holder også sine færdigheder ved lige via kurser, som han både deltager i og selv er med til at arrangere.