Unge frivillige gør en forskel i Helsingørs Pausecafé

I Pausecaféen på psykiatrisk afdeling i Helsingør åbner frivillige hver torsdag døren til unge patienter på afdelingen. Det gør en forskel for patienterne, der nyder samværet og en ugentlig – ja – pause fra alt det andet.  
 

Frivillige fra Ungdommens Røde Kors i Pausecaféen i Helsingør. Fra venstre ses Nikolaj, Frederikke, Jakob og Clara i Pausecaféen i Helsingør. Foto: Camilla Bruun Simonsen
- D. 19 DECEMBER 2023

Frederikke, Jakob, Nikolaj og Clara ankommer til Pausecaféen på psykiatrisk center i Helsingør, hvor de alle er frivillige via Ungdommens Røde Kors. De fire unge mennesker har lidt forskelligt med til dagens café – denne gang bl.a. honningkagehuse, der kan samles i anledning af, at det er ved at være juletid.

Pausecaféen er et tilbud til indlagte patienter på afdelingen, der åbner hver torsdag kl. 16-20. Som Jakob fortæller: ”For nogle indlagte er det nærmest sådan, at de venter hele ugen på, at vi kommer og åbner. Det betyder noget.”

Jakob er en af bagmændene i forhold til at få caféen stablet på benene for omkring tre år siden. Han så, at Ungdommens Røde Kors søgte frivillige, og i mødet med afdelingen i Helsingør blev han spurgt, hvad han så gerne ville arbejde med som frivillig. 

Efter selv at have været indlagt på den psykiatriske afdeling flere gange, så Jakob et behov for at have et frivilligt frirum der – et sted hvor det ikke er læger og sygeplejersker eller indlægningen, der er i fokus. I samarbejde med URK og det psykiatriske center blev et lokale stillet til rådighed. I dag er Jakob frivillig aktivitetsleder i samarbejde med Frederikke.

Fodbold og frivillighed
Nikolaj var selv indlagt på afdelingen i Helsingør sidste år, og i den sammenhæng kom han i Pausecaféen. I dag har han det bedre og er selv blevet frivillig:
”Det var rigtig rart som patient at mødes med nogle andre unge i lidt samme situation. Efterfølgende begyndte jeg at spille fodbold sammen med Jakob og Clara, og nu er jeg så også blevet frivillig her,” fortæller han.

Fodbold betyder meget for frivilliggruppen her. Tre af dem spiller nemlig fodbold sammen, og det var også her, Clara for omkring to år siden blev spurgt, om hun ikke ville have et frivilligt sommerjob. Det blev startskuddet til, at Clara nu også er frivillig i Pausecaféen – og kæreste med Jakob. 

Den ’nyeste’ af de fire frivillige, jeg mødte i Pausecaféen, er aktivitetsleder Frederikke, der er kommet med på holdet for en måneds tid siden. Hun så et opslag med et frivilligjob her og tænkte, det var ’meant to be’. Frederikke ledte efter et frivilligt job, fordi hun har arbejdet frivilligt tidligere og synes, det er så meningsfuldt. 

Noget særligt op til jul
Det er forskelligt, hvor mange patienter, der kommer i caféen – det afhænger bl.a. af hvor mange, der er indlagt en given torsdag. Jakob har lavet en plan for, hvornår de laver hvad, som de løbende opdaterer med hvem, der står for det. Så kan de nemlig også melde til patienterne, der så kan glæde sig til en pizzaaften, et særligt spil eller honningkagehuse og julehygge.

Caféen starter hver uge omkring kl. 16 med at dagens ansvarlige henter patienter på de afdelinger, der er i huset – altså de tilbyder dagens program. For det er selvfølgelig også frivilligt at komme der som patient. Stort set!

”I starten var det personalet, der sagde, jeg skulle derhen. Men det var på en sød måde,” fortæller Nikolaj smilende. Hans indlæggelse sidste år var bl.a. hen over julen. Det at fortælle venner og familie, at han ikke kunne være med til julearrangementer, fordi han var indlagt, syntes han var lidt mærlkeligt. Og så var det rigtig rart at mødes med andre unge i lignende situationer.

De fire unge frivillige rundt om bordet er enige om, at det betyder noget særligt at være frivillig i Pausecaféen op til jul. Fordi det betyder noget særligt for patienterne.

”Det føles på en eller anden måde ekstra specielt i hjertet lige i den her tid at kunne give noget tilbage, jeg godt selv kunne have savnet, dengang jeg var indlagt,” fortæller Jakob. 

I årets sidste Mit Røde Kors-blad kan du læse et tema om psykisk sundhed og nogle af de aktiviteter, vi har i Røde Kors for psykisk syge og sårbare. 

FAKTA
- Pausecaféen er tilknyttet Psykiatrisk Center Nordsjælland, som ligger i Helsingør
- Ungdommens Røde Kors står for 23 patientcaféer i hele landet
- URKs patientcaféer er primært målrettet børn og unge voksne

Tags