Tomas sendte mand på hovedet i seng

Cirka 100.000 mennesker er samlet til Roskilde Festivalen. Samaritterne sørger for, at dem der har brug for hjælp, får det. Mød Tomas Sørensen - en af vores cirka 750 samaritter.

Tomas Sørensen i samaritterlejren ved Roskilde Festivalen. © Nikolaj Kristian Carlsen
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 03 SEPTEMBER 2019

Tomas Sørensen har været samarit i 10 år, og været med til at behandle skader på Roskilde Festivalens gæster i samme tidsrum. Han synes det er underholdende at møde en masse sjove mennesker på festivalen.

”De kommer ind med alle mulige mærkelige skader. Så kan jeg sidde og få en hyggesludder med dem om hvad det er de har lavet, og så må man lappe dem sammen, så de kan komme ud og feste videre,” siger Tomas Sørensen.

Den sjoveste skade samaritervagten har behandlet var nok en ung som så helt grå ud i hovedet. Han fik at alfaderligt at vide, at han skulle gå i bad og se at komme i seng.  

Skadestuen på festivalen

Skadestuen har et område tildelt småskadebehandling, hvor folk kan sidde, f.eks. med forskellige småsår. Der er nogle behandlingsrum som er 3 x 3 meter.

I den store vagt ovre ved East er der 8 behandlingssteder. To af dem er tilegnet lægerne. Samaritterne har ikke læger med selv, men samarbejder med festivalens læger og sygeplejersker. Lægerne har deres eget for de skal have plads til deres medicin, som skal stå i et skab og være aflåst. 

”Skadestuen er vist meget tæt på 1864. Det var vist i kirker, så vidt jeg husker, at Dunant indrettede de første lazaretter.”

Småsår, forstuvninger og øjenskyl

Samaritterne arbejder typisk 40 timer på festivalen. Flere arbejder mere.

Gæsterne bliver typisk behandlet for småsår, forstuvninger, og så er der øjenskyl.  Det er nok 85 % af de behandlinger de foretager. Der er meget støv på pladsen, og de får alt muligt i øjnene. Samaritterne skyller det ud.

Nyheder

  • Når klimaet forandrer alt – og håbet lever videre
  • Vil du gøre en forskel som frivillig? Tag det første skridt med kurset Medmenneskelighed i praksis
  • Politikere til civilsamfund: Ryk direkte i fængsel - i skal være med til at forebygge
  • Fokus i vores eksterne kommunikation – juli og august 2025
  • Fælles pengehåndtering (sedler og mønter)