Tillykke til SnakSammen - og til Jens, Vinnie og alle os andre

Da corona lukkede Danmark ned, åbnede Røde Kors SnakSammen op og gjorde
indsatsen landsdækkende. Det betyder vi nu i et år har talt sammen på www.snaksammen.dk - og det bliver vi ved med - for SnakSammen er kommet for at blive!

Tillykke til os alle sammen! I går kunne SnakSammen fejre 1. års fødselsdag Foto: Kristian B. Willumsen
- D. 24 MARTS 2021

SnakSammen er en platform, hvor alle, der savner en at tale med, hver dag året rundt kan finde en samtaleven.

På SnakSammen taler man med frivillige fra Røde Kors, og der er plads til at tale om både stort og småt. Når du taler på SnakSammen kan du se, hvem du taler med via en videoforbindelse. Det er med til at sikre nærvær og skabe et hyggeligt udgangspunkt for samtalen.

I marts 2020 blev indsatsen gjort landsdækkende, og siden er der blevet booket over 3.500 samtaler på siden, og der er mange flere på vej.

For selvom SnakSammen blev født som landsdækkende aktivitet under pandemien, er den kommet for at blive:

”SnakSammen har i høj grad haft sin berettigelse under pandemien, hvor mange har siddet isoleret, men følelsen af ensomhed fandtes jo hos rigtig mange danskere allerede før corona, og derfor er det helt naturligt, at indsatsen fortsætter – også når virussen forhåbentlig inden længe ikke fylder på samme måde i vores hverdag, siger leder for fælleskabssektionen i Røde Kors, Lise Lind.

Vinnie har fået nye veninder

Vinnie er en af de mange danskere, der nyder godt af tilbuddet. Hun har været en del af SnakSammen stort set fra start, og siden har hun tæt på dagligt talt på www.snaksammen.dk

For Vinnie var vejen til SnakSammen frustrationer og ængstelighed over corona og nedlukningen.

”Jeg tænkte helt ærligt: Hvordan klarer jeg det her? Jeg har været vant til et isoleretjob som togfører, men det her er noget helt andet, og jeg var faktisk hunderæd,” lyder det ærligt fra 71-årige Vinnie.

Vinnie begyndte derfor at lede efter alternativer til fællesskabet. Noget hun kunne fylde hverdagen ud med. Derfor var hun heller ikke et sekund i tvivl, da hun hørte om SnakSammen!

”Det skal jeg prøve”

Og det har hun ikke fortrudt en eneste gang

”Jeg er simpelthen blevet så positivt overrasket. Vi taler stort set om alt. Det kan lyde voldsomt, men det har faktisk været livsændrende at være en del af!,” siger Vinnie, der har fået så god en relation til to af sine samtalevenner, at hun betragter dem som veninder.

”Jeg bliver ved med at bruge SnakSammen. Det er helt sikkert!”

Et dagligt lyspunkt

Jens blev en del af SnakSammen for et par måneder siden, og i dag ser han det som lidt af en gave. For det er ikke altid lige sjovt at være Jens. For cirka 15 siden vågnede han en dag med sløret syn og øjnene strittende til hver sin side. Jens kunne regne ud, at noget var alvorligt galt, men årsagen til den pludselige skelen og synsbesværet kendte han ikke. Derfor ramte lægens ord også som noget af et chok, da det blev konstateret, at Jens havde sklerose.

”Jeg kunne ikke finde ud af, hvad jeg skulle tænke. Jeg havde lige været i Frankrig og vandre i bjerge. Jeg havde svært ved at forstå det, og der gik mange tanker gennem hovedet, siger Jens fra sin hyggelige lille lejlighed på Søborg Hovedgade, der er spækket med egenproduceret kunst i form af malerier, der dækker det meste af stuens vægge.

Jens begyndte at male ved et tilfælde. Han arbejdede i en hjemmepleje og havde gennem længere tid passet en ældre herre. Da den ældre herre var klar over, at han næppe havde lang tid igen, gav han Jens et staffeli og andet malergrej.

Dengang havde Jens ikke passion for pensler og lærred, men i dag er det en af yndlingsbeskæftigelserne når dagene er lange – og det er de ofte.

”Jeg er jo altid bare hjemme. Jeg kan ikke så meget fysisk. Det er frustrerende. Inde i hovedet har jeg alle mulige projekter, der bare ikke kan gennemføres. Det er da noget møg,” siger Jens, der dog er god til at holde modet oppe.

”Det skal jeg jo, og der sker også mange gode ting i min tilværelse,” siger han og nævner blandt andet SnakSammen, hvor han nyder at tale med mange forskellige mennesker, og hver uge går ind og booker tider hos de frivillige.

”Jeg kan godt lide at tale med mange forskellige. Jeg er sådan set ligeglad med alder, køn osv. Det vigtigste for mig er snakken med et andet menneske, siger Jens.

  • SnakSammen er udviklet af Røde Kors og Boblberg
  • Indsatsen blev kickstartet på Fyn i Røde Kors Midtfyn og blev gjort landsdækkende i marts 2020
  • Der er blevet booket over 3.500 samtaler på www,snaksammen.dk siden opstart
  • SnakSammen rammer bredt. Yngste deltagere er 15 år. Ældste er 95 år.