Stor succes allerede 1½ dag efter åbning
For et år siden var det bare en løs idé. Men Røde Kors Roskilde har allerede nået deres mål for den midlertidige genbrugsbutik på Roskilde Festival, som de fik banket på benene på bare 100 dage - takket være godt samarbejde på tværs af Røde Kors.
For et år siden var det bare en løs idé. Men Røde Kors Roskilde har allerede nået deres mål for den midlertidige genbrugsbutik på Roskilde Festival, som de fik banket på benene på bare 100 dage - takket være godt samarbejde på tværs af Røde Kors.

”Vores succeskriterie er bare, at vi går i nul,” fortalte formand Claus Bang Hansen inden åbningen, efter at han sammen med 28 dedikerede frivillige havde ligget vandret siden marts for at blive klar.
Det var ellers allerede i juni 2023 han og Michael Dupont fik ideen. Michael Dupont er genbrugskonsulent på landskontoret, og de samarbejdede om åbningen af en ny genbrugsbutik i Roskilde, da snakken faldt på Festivalen.
”Vi kan da bare åbne en butik på Roskilde Festivalen også, nu vi er i gang,” sagde de til hinanden. Og så var der ikke langt til handling.
Claus præsenterede først ideen for Anders Ladekarl, da de mødtes ved samaritterne på Roskilde Festivalen 2023. Og straks fik Anders Ladekarl sendt roskildegenserne i armene på de medfrivillige hos Røde Kors Midtfyn, der har mange års erfaring fra Heartland Festival.
Her fik Claus og hans hold af frivillige en huskeliste og en masse gode erfaringer at bygge videre på. Blandt andet lærte de, at Midtfyn begynder at indsamle tøj og andre varer allerede dagen efter, festivalen er slut. Så nu måtte det gerne gå lidt stærkt.
100 dages spurt
Ansøgningen til Roskilde Festivalen røg af sted i november, og så ventede de bare i spænding. De ventede. De rykkede for svar og ventede lidt mere. Og så endelig 1. marts var der ”go”: Røde Kors genbrugsforretningen er meget velkommen på Roskilde Festival 2024.
”Det var Stine, Helle, Preben, Michael og jeg, der sad sammen og sagde: Vi gør det! Lige siden har alle ligget vandret. Og det er det gode herude – folk tager ansvar, og når man har fået en bold, så fører man den i mål.”
Baseret på Midtfyns erfaringer fra Heartland Festival regnede de med at skulle fylde omkring 200 flyttekasser med tøj til pop-up butikken på Roskilde Festival. Og det blev hurtigt tydeligt, at de både fik brug for ekstra hjælp og for ekstra plads.
”Vi spurgte butikkerne i nærheden, og hele 15 genbrugsbutikker har doneret både tøj og spil til formålet. Michael fik også en aftale med Røde Kors i Horsens, der b.la. er storleverandør af varme tæpper,” fortæller Claus, og fortsætter: ”Uden det gode samarbejde på tværs af Røde Kors kunne vi ikke have klaret det, og vi er så taknemmelige for de andre butikkers opbakning!”
Den ekstra plads fik de med en lejet container, som de senere også fik lov at flytte helt ud på festivalpladsen bag butikken.
Over de sidste 9 søndage har engagerede frivillige pakket i alt 1400 t-shirts, 500 varme tæpper og 1250 regnfrakker blandt meget andet. 2.425 kg tøj vejede fragtmanden det til i alt.

Målet var bare at gå i nul første år
I alt kommer det til at koste omkring 120.000 kr. med leje af container, teltet med udstyr og armbånd og mad til de frivillige, der skal passe butikken.
”Vi skal sælge en t-shirt i minuttet, i alle de timer, som butikken er åben. Så jeg tror, vi får travlt,” sagde Claus, der derfor ikke ville sætte ambitionerne for højt op til åbningen:
”Ambitionen er selvfølgelig på sigt, at vi skal tjene penge til Røde Kors, men i år er vi glade, bare det går i nul. Så vil vi evaluere på det og se, hvad vi kan gøre bedre til næste år.”
Overvældende succes efter bare 1½ dag
Målet blev dog nået langt hurtigere end forventet: Da de lukkede butikken torsdag nat efter den første 1½ dag, havde de mange gæster allerede lagt 100.000 kr. i butikken.
De sidste 3 dage bliver det ren indtjening, og Claus og holdet kan ikke få armene ned!
