Så er dørene slået op: Nu kan hjemløse komme til hægterne på Svalegangen i Middefart

På Svalegangen er der er plads til fem hjemløse ad gangen, og centret skal drives af Røde Kors, som allerede har åbnet lignende steder i Århus og København.  

Kristine og Rasmus har fået sig en smuk arbejdsplads. I mandags var der åbningsreception for Svalegangen.
KRWIL - D. 17 SEPTEMBER 2020

Et omsorgscenter for hjemløse er kommet til Middelfart. Mandag eftermiddag slog Røde Kors dørene op til det, der skal hjælpe hjemløse borgere i Region Syddanmark til hægterne, når de har været indlagt på hospitalet eller ved akut opstået sygdom på gaden.

På omsorgscentret, der har fået navnet "Svalegangen", er der plads til fem hjemløse ad gangen, og de må gerne både have deres hund med og have et aktivt misbrug, mens de bor på centret.

”Vi er fantastisk glade for den store opbakning hele vejen rundt - særligt fra Middelfart Kommune og regionen. Vi er sikre på, at Svalegangen vil komme til at gøre en stor forskel for rigtig mange hjemløse borgere. Ligesom vi oplever på vores to andre omsorgscentre i København og Århus,” sagde Marie-Louise Gotholdt, national chef i Røde Kors i forbindelse med åbningsreceptionen.

IKEA donerer møbler

Da vi overtog lokalerne, var der tomt, men så trådte IKEA til – Møbelgiganten har doneret møbler til værelser og fællesarealet og dermed været med til at sikre, at rammerne på Svalegangen lever op til vores ambition om, at omsorgscentret skal være et rart og hyggeligt sted at være.

Og det er ikke kun IKEA, der har været positivt stemt. Helt generelt har vi oplevet stor opbakning – også fra lokalmiljøet. Ved åbningsreceptionen sagde borgmester i Middelfart Johannes Lundsfryd Jensen (A) følgende:

”Vi ved, at hjemløse desværre er mere syge end gennemsnittet. De kommer ofte senere i behandling og udskriver sig selv for tidligt, fordi de mange gange føler, at de ikke ”passer ind”. Med Svalegangen får vi et specialiseret tilbud til hjemløse i hele regionen. Et sted der træder til, når de er udskrevet efter fysisk eller psykisk sygdom og et sted, som er skabt, til at tage hånd om netop dem.”

Regionen afsætter penge

Svalegangen er placeret i eksisterende lokaler på Middelfart Sygehus, som Røde Kors lejer sig ind i. Og her kan den hjemløse bo i 14 dage på eget værelse med eget bad og toilet. Centrets daglige leder bliver en sygeplejerske ansat af Røde Kors, mens der også er ansat en socialrådgiver til at hjælpe de hjemløse godt videre. Frivillige skal sørge for omsorg, gode snakke og hyggelige rammer.

Derudover har Region Syddanmark afsat penge til en socialsygeplejerske. Det fortæller formand for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S):

- I Region Syddanmark har vi en vision om, at vi gerne vil skabe mere lighed i sundhed. Derfor er det en kæmpe styrke, at vi nu kan henvise hjemløse patienter fra alle vores sygehuse til omsorgscentret, hvor der vil blive taget godt hånd om dem. For at støtte op om omsorgscenterets arbejde har vi i regionsrådet afsat penge til at ansætte en socialsygeplejerske. Sygeplejersken skal samarbejde med omsorgscenteret og i det hele taget understøtte den sundhedsfaglige behandling af socialt udsatte patienter.

For at få en plads, skal den hjemløse henvises til Svalegangen af socialsygeplejersker, gadesygeplejersker eller andet sundhedspersonale.

Bliv frivillig på Svalegangen

Til at hjælpe med den daglige drift søger Svalegangen efter frivillige, der har lyst til at yde omsorg for de hjemløse. Som frivillig vil du typisk have aften og weekendvagter. De frivilliges primære rolle på stedet er at være med til at sikre en god og rar stemning på Svalegangen.

”Vi ved fra vores andre omsorgscentre at de frivillige er et meget vigtigt element i vores arbejde med de hjemløse. De frivillige kan møde borgerne i øjenhøjde og bringe noget normalitet og struktur til Svalegangens beboere. De taler ikke i paragrafer og bliver ikke set som en autoritet på samme måde som lønnet personale til tider kan opleve det. Jeg håber, at vi kan få engageret en masse i lokalområdet til det både spændende og utroligt meningsfyldte arbejde,” siger leder af Svalegangen, Kristine Schousen.

Kunne du tænke dig at blive frivillig i Røde Kors?

Kontakt Kristine Schousen:

Mail: krsch@rodekors.dk
Tlf: 2138 3599

Omsorgscenteret er finansieret af Den Europæiske Fond for Bistand for de Dårligst Stillede (FEAD).