Røde Kors Helle sikrer helle

Kagebord, ukrainsk fællessang og boldspil er opskriften på en succesfuld integrationscafé i Røde Kors Helle i Varde Kommune.

Rundbold var et hit, da Røde Kors Helle afsluttede en hyggelig integrationscafé med en tur på boldbanen med bat og bold i hænderne.
- D. 11 MAJ 2022

På en boldbane i den lille by Agerbæk løber en flok børn og kvinder rundt og spiller rundbold. På det forårsgrønne græs er der store smil og grin. Smil og grin som sammensat med highfives og klapsalver, når de mindre boldkyndige får træf på bolden, skaber en god og rar stemning.

Deltagerne i legene er flygtninge fra Ukraine, herboende ukrainere og Røde Kors-frivillige. Samvær om bat og tennisbold på boldbanen er afslutningen på et par hyggelige timer i Røde Kors Helle´ integrationscafé. Caféen blev etableret på baggrund af de mange flygtninge fra Ukraine, der er kommet til landet. Men ALLE flygtninge og migranter er selvfølgelig velkomne i caféen. Indtil videre har afdelingen gennem kommunen fået råderet over et nedlagt bibliotek, hvor de kan holde deres caféarrangementer. 

Et flot initiativ fra afdelingen, der altså nu også har fået integrationsindsatser på paletten og løfter opgaven utroligt flot!

”Røde Kors Helle sikrer helle” kunne en halvsløj – men ikke desto mindre retvisende – rubrik måske hedde til denne artikel (læs rubrik red.)

For der er ingen tvivl om, at caféen netop er et helle. En pause fra det triste og en påmindelse om det gode i tilværelsen i et trygt og rart fællesskab. Og netop fællesskab er et nøgleord i lokalafdelingens arbejde i den nystartede café. Fællesskab og ligeværd blandt frivillige og cafégæster:

”Vi forsøger at engagere og inkludere dem, der kommer i caféen. Sørge for at vi har noget at samles om,” fortæller Jonna som er aktivitetsleder for Integration i afdelingen.

Men hvad samles de så om i Agerbæk? Det samme som så mange andre steder. Kaffe og kage. Og god kage vel at mærke! Vi er ikke ude i plastikindpakket citronmåne eller margarinebagte Karen Wolff-kager. Ikke at det ikke også kan bruges, men i Røde Kors Helle laves kagerne fra bunden. Og netop med henblik på engagement og inklusion i fællesskabets ånd er det både frivillige og flygtninge, der bidrager til kagebordet.

Ukrainerne efterspurgte muligheden, og de frivillige bakkede op. Derfor er der nu i et vitrineskab blandt andet æg, mel, æbler, sukker og på et lille skilt, er der en opfordring til at tage ingredienserne i skabet og konvertere til diverse lækkerier til næste caféaften.

Den idé sikrede seneste caféarrangement et veldækket ukrainsk kagebord, hvor ukrainere og frivillige sad sammen og hyggede med kaffe og kage, mens de forsøgte at overvinde sprogbarrierer. Og det går ganske fint det med at kommunikere med hinanden. For Røde Kors Helle og Jonna står i den taknemmelige situation, at Tamila hjælper til.  Hun er herboende ukrainer og taler et flydende dansk – og selvfølgelig også ukrainsk.

”Det er jo et kæmpe plus og meget vigtigt. Det har været helt tydeligt. Og så er hun god til at bakke op og engagere sig, siger Jonna om makkerskabet med Tamila.

Fællessang, cykler og boldspil
Ved seneste caféåbning blev det voluminøse kagegilde efterfulgt af fællessang på ukrainsk. Den foregik stående med højre hånd på hjertet og med tårer i øjenkrogen blandt de cirka 20 flygtninge, der var dukket op i Agerbæk. Et fint øjeblik som også meget tydeligt rørte de frivillige.  

Efter fællessang blev der prøvekørt cykler på parkeringspladsen og diverse stykker tøj tjekket ud. Og der er nok af begge dele fortæller Jonna:

”Vi får rigtig mange pæne donationer fra lokalmiljøet, som vi så har sat pænt op i caféen, så dem, der kommer, kan tage noget med sig, hvis de mangler,” forklarer hun, inden vi bevæger os ned til den indledningsvisnævnte boldbane og rundboldspil, som afslutning på en fin dag.

Samtlige fra caféen deltog aktivt og løb fra ”kegle” til ”kegle” og selvom regler forvirrede en smule, var rundbold et hit og et fantastisk samlingspunkt for både frivillige og flygtninge. Og så vakte det store smil, da Jonna varslede, at næste uge skulle der lidt mere styr på reglerne og spilles om point! Mon der er ved at starte en fast tradition i Røde Kors Helle-afdelingen?