Poul har siddet alene til jul – nu åbner han sit hjem for andre

I morgen er det juleaften. Også hos Poul, der er julevært i Julevenner og i morgen får besøg af både familie og fremmede. Rigtig glædelig jul Poul - og alle jer andre.

Poul og Anders er klar til jul, og de glæder sig.
- D. 23 DECEMBER 2020

I et villakvarter på Amager bor Poul Hjortbøl med sin søn Anders. Anders er en voksen mand på 26 år, men er hjemme på en lille afstikker, inden han i foråret skal jagte drømmen om at blive politimand. I morgen indtræffer julefreden i den hyggelige villa på den stille villavej. Poul, Anders og Pouls anden søn Jonas er i julestemning og klar – også selvom julen ikke holdes på traditionel vis hos Poul. For udover Poul og sønnerne kommer der også en håndfuld fremmede julegæster, der er en del af Røde Kors-indsatsen Julevenner.

I Julevenner matcher vi juleværter med julegæster, der mangler et sted at fejre julen. Poul er julevært for andet år i træk.

”Jeg har før prøvet at sidde alene hjemme til jul – og det var sgu ikke sjovt. Jeg kan huske, hvordan jeg bare vadede frem og tilbage i stuen. Lige netop den dag har jeg personligt ikke lyst til selv at være alene, og derfor er jeg glad for, at jeg kan hjælpe andre, der stod i den situation, jeg stod i,” siger Poul.

Poul er som så mange andre danskere skilt – det har betydet, at hver andet år holder hans drenge jul hos deres mor. Sådan var det sidste år. Året hvor Poul valgte at melde sig som julevært i Julevenner.

”Vi havde en helt fantastisk aften. Snakken gik og folk hyggede sig. Da klokken var 02 om natten, måtte jeg ”smide” de sidste hjem,” siger Poul og smiler ved tanken om sidste års gode jul.

Poul er indehaver og stifter af virksomheden https://www.events4singler.dk/app/forside – en virksomhed, der sigter efter at skabe fællesskaber blandt folk, som ikke har en fast partner at dele tilværelsen med. Arrangementerne er mange og meget forskellige. Singlerne tager på mountainbiketure, har madklubber og rejser sammen.

Målgruppen for events4singler er måske nok anderledes end for Julevenner, men der er nogle fællestræk i forhold til et ønske om at skabe fællesskaber for folk, der er alene, og sidste år var der både julegæster fra Røde Kors og medlemmer fra single-fællesskabet. Det gik som skrevet tidligere jo rigtig godt, og derfor var Poul også klar igen, men med sønnerne hjemme skulle det selvfølgelig lige klappes af med dem først. De havde ikke mange overvejelser, før de sagde ja:

”Vi syntes alle tre, at det var en god idé. Hvis vi kan være med til at hjælpe andre til at få en god jul, er det bare godt. Vi får jo stadig vores jul, så der var ikke så meget at tænke over,” siger Anders.

En tommestok og voksne mennesker

Poul har gjort sig mange tanker før juleaften. ”Hvordan gør vi det her på bedst muligvis?” Det har været et coronaår, og der har været en del forholdsregler at tage hensyn til sammenlignet med Pouls seneste jul i Julevenner. Det er der synlige beviser på ved spisebordet, hvor der midt imellem julepynt er placeret en tommestok – det er ikke særligt julet, men det er vigtigt. Afstanden skal holdes, både gæster og værter tager test op til aftenen, der er håndsprit inden for rækkevidde og generelt tænkt over, hvordan det kan blive en både hyggelig og sikker aften.

”Situationen har da sat tanker i gang. Men vi gør vores, og det her er bare en rigtig vigtig aften. Og måske særligt i år, hvor vi har måttet affinde os med afstand og social isolation. Jeg er ikke nervøs, og nu glæder jeg mig faktisk bare,” siger Poul.

Og glæder sig: Det gør Anders også. Det er fars projekt det med Julevenner, men derfor kan Anders og broren jo godt bidrage, og det er da også planen. Om formiddagen starter madlavningen. Familien er glad for at lave mad sammen og kød skal langtidssteges og kæles om. Ligesom de plejer:

”Jeg tror egentlig ikke, at det bliver så meget anderledes, end vi er vant til. Vi holder jo fast i de traditioner, vi har og skal stadig lave de samme ting,” siger Anders.

En enkelt ting adskiller sig dog lidt: Julegaverne. For Poul havde ikke lyst til at familien skulle sidde og pakke deres egne gaver op foran gæsterne.

”Det synes jeg nemt kunne blive lidt uheldigt. Der kan være gæster, der måske ikke modtager en eneste julegave. Så synes jeg ikke, at vi skal sidde og pakke vores op foran dem, siger Poul.

Juleaften bliver dog ikke gaveløs. Der er nemlig pakkeleg på programmet. Poul havde tænkt en diplomatisk løsning, hvor der skulle være en pakke til hver. Den ville Anders og Jonas dog ikke være med på.

”Jeg fik at vide, at det altså var voksne mennesker, der godt kunne håndtere en traditionel pakkeleg, hvor der bliver stjålet fra hinanden, forklarer Poul og fortsætter med et grin:

”Der måtte jeg jo faktisk bare ende med at give dem ret. For selvfølgelig kan de det,” afslutter han.

Vi håber at Poul, sønner og gæster får en fantastisk juleaften sammen i fællesskabets tegn.