Pauser på førstehjælpskurser
I Dansk Førstehjælpsråd har der været en diskussion om pauser på rådets længere kurser. Det er der kommet et brev til rådets medlemmer og samarbejdspartnere ud af.
I Dansk Førstehjælpsråd har der været en diskussion om pauser på rådets længere kurser. Det er der kommet et brev til rådets medlemmer og samarbejdspartnere ud af.
Vi har modtaget en skrivelse fra Dansk Førstehjælpsråd om pauser på kurser, som nok vil opfattes som en skærpelse af den måde, vi indtil nu har tænkt pauser på i Røde Kors. Skrivelsen tager udgangspunkt i punktet ”tid”, som er nævnt i alle uddannelsesplaner. Her står:
” Uddannelsens varighed er XXX minutter. Den angivne tid er en minimumsvarighed der skal overholdes. Undervejs kan der indlægges korte pædagogiske 5-10 minutters pauser (klargøring til næste emne/øvelse mm.), dog max én pause pr. time.”
Det står ikke her, men pauserne må ikke bruges til at afkorte kurset eller puljes til længere pauser. Det tydeliggør skrivelsen fra DFR:
” En kort pædagogisk pause kan f.eks. være toiletpauser, rygepauser, klargøring af situationsøvelser el.lign. Den maksimale varighed må være 10 minutter pr. time og disse pauser kan ikke puljes og benyttes til at afkorte undervisningstiden eller til længere skemalagte pauser.”
I brevet skriver formanden, at det er på foranledning af et samlet råd, men for Røde Kors’ vedkommende, er det fordi alternativerne til denne formulering var værre. Vi har i rådet argumenteret for, at man pædagogisk forsvarligt kan samle pausetiden og holde en enkelt lidt længere pause uden at forlænge kurset. Det fik vi altså ikke de andre medlemmer i rådet med på.
Vi lægger derfor fra i dag en ekstra tekst i de to centrale mødekort:
”Medbring egne drikkevarer og madpakke til kurset, da du ikke kan købe mad og drikke på kursusstedet. Der afholdes kun kortere pauser, hvor det ikke er muligt at købe noget.”
Har I eget mødekort, kan I jo kopiere denne tekst.
Hvis man ønsker at lægge en halv time til undervisningstiden for at have en længere frokostpause, kan man godt gøre det. 30 minutters ekstra undervisningstid, vil betyde en merudgift til løn på ca. 175 kr., hvilket svarer til en merpris på mellem 15 kr. og 11 kr. pr. kursist (ved 12-16 deltagere).
Hvis I ønsker det, kan vi godt oprette en skabelon til et 8,5 timers Færdselsrelateret kursus med en pris på 635 kr. og teste det af.
Vores anbefaling er i øvrigt, at man sikrer, at undervisningen er tilrettelagt i henhold til uddannelsesplanerne, og at man tager skrivelsen fra Dansk Førstehjælpsråd til efterretning. Læs hele skrivelsen her.
Spørgsmål til ovennævnte bedes sendt på mail til foerstehjaelp@rodekors.dk.
Vi vil i Røde Kors fortsætte med at udfordre rådet på denne tolkning. Derfor opfordrer vi jer til at indsamle gode argumenter og eksempler, der understøtter vores tolkning og sende dem til Bent Peter på benan@rodekors.dk, som vil tage dem med i rådet.
Med venlig hilsen
Førstehjælpsteamet, Inge, Sarah, Mette og Bent Peter.