På virtuelt besøg i verdens største flygtningelejr
Med de nye teknologier som 'augmented reality', virtual reality, 360° billeder, og autentiske optagelser og interviews tager undervisningsmaterialet COXAR skoleelever med til Cox Bazar i Bangladesh.
Med de nye teknologier som 'augmented reality', virtual reality, 360° billeder, og autentiske optagelser og interviews tager undervisningsmaterialet COXAR skoleelever med til Cox Bazar i Bangladesh.

COXAR er et nyt, gratis undervisningsmateriale til samfundsfag i udskolingen (7.-9. kl.), der lanceres 9. marts 2023 på Hvalsø Skole.
Undervisningsmaterialet giver eleverne en unik mulighed for at besøge verdens største flygtningelejr, der ligger ved Cox’s Bazar i Bangladesh, og få et indblik i, hvordan livet leves for de ca. en million mennesker, der lige nu - på ubestemt tid - har deres hverdag under de skrøbelige tage, bygget af blik, presenninger og bambus.
Undervisningsmaterialet tager afsæt i den virkelighed, der udspiller sig i flygtningelejren lige nu, og lægger op til, at eleverne arbejder problembaseret med aktuelle og komplekse problemstillinger, hvor der kan ses et potentiale for forandring og for ikke mindst forbedring af beboernes forhold. Der arbejdes med udgangspunkt i elevernes undren og undersøgelser af beboernes forskellige typer af udfordringer, som for eksempel mangel på skoler, uddannelse og jobmuligheder, dårlige boligforhold og risiko for voldtægt, ulykker og andre farer, der lurer lige uden for døråbningen.
Elever skal selv finde på løsninger
I COXAR skal eleverne lokalisere udviklingsmuligheder og problemstillinger og finde løsninger, der kan bidrage til at skabe en forandring for indbyggerne. Eleverne stilles gennem skildringen fra flygtningelejren i Bangladesh over for udfordringer, der kræver handling, styrker kreativiteten, øger deres omverdensforståelse og fordrer personlig stillingtagen til virkelighedsnære udfordringer.
Løsning og produkt skal forstås bredt og kan i praksis være et redskab, et socialt arrangement, en udstilling, en prototype på en opfindelse eller noget helt femte. Arbejder eleverne fx med teenageliv og erfarer, at det med privatliv kan være udfordrende, så vil en ny type tiny house med fleksible vægge måske være svaret. Kaster eleverne sig over de udfordringer der findes med skrald i lejren, da kan en ny sjov indsamlingsaktivitet for børn og unge måske være løsningen.
Den interaktive oplevelse
I COXAR tages der afsæt i en interaktiv oplevelse bygget op som en webapp, der opleves via telefon eller tablet. Oplevelsen startes ved at scanne en QR-kode på forsiden på hjemmesiden coxar.dk. I Webappen møder eleverne nødhjælpsarbejderen Karoline fra Røde Kors. Karoline tager eleverne med ind i lejren og viser dem nogle af de udfordringer, der er for beboerne. Materialet er bygget op omkring de tre fokusområder samfund, hverdag og teenageliv.
I webappen kan eleverne chatte med Karoline, se film om situationen, gå på jagt efter viden i gallerier med 3D objekter, 360° billeder og besøge centrale steder og bygninger. Eleverne kan ligeledes se på billeder fra lejren og læse artikler, der skal klæde dem på til arbejdet med de udfordringer, de skal forsøge at finde løsninger på.
Samlet set giver den interaktive oplevelse eleverne en virkelighedsnær fornemmelse af livet i lejren og viser eleverne, hvilke menneskelige konsekvenser det har at bo i en flygtningelejr. Det viser dem samtidig den store betydning, det har for beboerne, at der ydes humanitær hjælp og støtte fra verdens lande, ikke mindst fra Røde Kors i Danmark.
Samfundsfaglige problemstillinger og HÅB
I COXAR møder eleverne en række samfundsfaglige problemstillinger i flygtningelejren. Når de dykker ned i det faglige materiale, berøres blandt andet menneskerettigheder, mangel på skoler, uddannelse og jobmuligheder, dårlige beboelsesforhold og risiko for voldtægt, farer og ulykker. Men trods de mange alvorlige udfordringer der opstår, når så mange mennesker fordrives fra deres land og tvinges til at bo under så primitive forhold, som det er tilfældet i Cox’s Bazar, så mærkes håbet tydeligt i materialet.
FAKTA
- COXAR er udgivet af Leg med IT, Panorama VR og Mikkel Keldorf i partnerskab med Røde Kors og Fonden for Entreprenørskab.
- Materialet er blevet til med støtte fra Danida og Undervisningsministeriet.
- Augmented reality (AR) er en teknologi, der gør det muligt at tilføje digitale elementer til den virkelige verden ved hjælp af en computer, en smartphone eller tablet. Dette giver mulighed for en blanding af virtuelle og fysiske elementer, hvilket giver brugeren en forbedret oplevelse af virkeligheden.
- Virtual reality (VR) er en teknologi, der skaber en interaktiv simulering af en tredimensionel verden, som brugeren kan opleve og interagere med. Det giver en mulighed for at opleve steder, der ellers ikke kan besøges og opleves.