To nyuddannede sundhedsarbejdere i Myanmar

I yderområderne af Myanmar er der mangel på uddannet sundhedspersonale. I mange af de uregistrerede landsbyer er der lang vej til nærmeste sundhedstilbud. Via venskabsmidlerne er Røde Kors med til at støtte uddannelsen af nyt sundhedspersonale. 

Postkasse i forbindelse med opslagstavle med information om nødopkaldssystemet.
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 15 JULI 2019

Aung Ko Lin på 25 år og Zaw Win på 35 har arbejdet med sundhed i tre måneder. Begge mænd var ivrige efter at blive uddannet, da de meget gerne vil hjælpe deres lokalsamfund. Zaw Win har sat pris på at lære om personlig og miljømæssig hygiejne.

Aung Ko Lin syntes at uddannelsen om forebyggelse og behandling af sygdomme som diarré og denguefeber er det mest vigtige.

I Magway regionen er der mange uregistrerede landsbyer. Det vil sige spredt bebyggelse over et større geografisk område uden noget bycentrum. Mange fødevarer såsom ris og lignende må transporteres på kærre eller til fods til disse landsbyer.

Fødevarer må bringes ind udefra

Kyauk Mo Landsbyen hvor Aung Ko Lin bor består af 55 husholdninger og har en befolkning på 197 beboere. Den har en grundskole, og der er en fire timers gåtur til den nærmeste sundhedsklinik. Der er ikke nogen te butik, og de fleste lever af at dyrke nødder, sesam og ærter.

Zaw Win bor i en landsby med 270 beboere og 40 husholdninger. De fleste er bønder og dyrker sukkermajs, ærter, bønner og bomuld. Ris og andre varer må bringes til landsbyen udefra, for den har ikke nogen butik eller marked.

Der er ikke noget samlingspunkt i mange af de uregistrerede landsbyer, hvor der er sundheds- og uddannelsestilbud. Samarbejdet mellem sundhedsministeriet og Røde Kors i Myanmar sigter på at ændre disse forhold.

Mangel på sundhedspersonale

I de sidste tre måneder har Zaw Win set over 100 for diagnosticering og eventuel behandling. Aung Ko Lin har været i kontakt med 120, det vil sige ca. halvdelen af hans landsby. Mange af patienterne har fnat, som er en meget smitsom sygdom.

De sygdomme som de to nyuddannede sundhedsarbejdere ikke kan klare, der henviser de patienterne til den nærmeste sundhedsklinik, som ligger fire timer væk.

Et af de problemer som venskabsprojektet i Myanmar arbejder med at afhjælpe, er at der i mange af landets yderområder ikke er uddannet sundhedspersonale til at tage sig af befolknings sygdomsproblemer.

Mangel på toiletter

Zaw Win vil gerne have sin landsby til at bygge flere toiletter. I øjeblikket er der kun to toiletter til de 270 indbyggere. I Aung Ko Lins landsby er det lykkedes at bygge et toilet pr. husholdning.

De afholder også sundhedsundervisning for deres landsbys indbyggere, hvor de har et særligt fokus på personlig hygiejne, og på at få skabt en velfungerende kloakering.

Der er blevet etableret et nødopkaldssystem der dækker 66 landsbyer. I december 2019 vil der blive etableret forældreklubber. Efterhånden vil de to sundhedsarbejdere få hjælp af flere, og der vil komme frivillige jordemødre.  

Faktabox

I Magway-regionen i Myanmar er der mangel på uddannet sundhedspersonale. Via venskabsmidlerne kan lokale beboere blive uddannet inden for de mest basale sundhedsydelser.

Venskabsmidlerne skal bruges til at afhjælpe problemer i flere forskellige regioner af landet. I Magway-regionen i den centrale og vestlige del af Myanmar går midlerne til arbejdet med reproduktiv sundhed.

Projektet er målrettet nogle af de mest udsatte og sårbare grupper i Myanmar. Det drejer sig blandt andre om:
Fødedygtige kvinder og deres børn, ældre kvinder, fædre og børn under fem år i Myo Thit Township i Magway-regionen. Projektet ventes at nå ud til 61.022 mennesker i landområderne samt omkring 20.000 uregistrerede migrantarbejdere.

Hvis din afdeling vil støtte venskabsprojektet i Myanmar kan du skrive til aia@rodekors.dk