Nyt digitalt undervisningsmateriale om krig

Røde Kors Skoletjeneste har indgået partnerskab med Alinea, der er Danmarks største undervisningsforlag (under Lindhardt & Ringhof) om udgivelse af et digitalt undervisningsmateriale om krig, krigens regler og Røde Kors’ særlige mandat.

Aleppo, Syrien 2018. Foto: Eva Pilipp, ICRC.
- D. 13 DECEMBER 2019

Røde Kors og Alinea er allerede i gang med udvikling og produktion af det top-moderne, digitale undervisningsmateriale, som kan være med til at danne rammen om den nødvendige oplysning, læring, debat og refleksion om krig for børn og unge i grundskolens udskolingsklasser (7.-9. kl.).

Hvorfor skal danske børn lære om krig?

Røde Kors er, som bekendt, den eneste humanitære organisation med et særligt mandat i forhold til at yde nødhjælp i krig, beskytte og tage sig af de syge, sårede og civile samt dokumentere eventuelle overtrædelser af krigens regler. Røde Kors kan (og skal) på den måde som ’auxiliary’-organisation støtte den danske stat i statens forpligtelse til at udbrede kendskabet til krigens regler.

Med undervisningsmaterialet kan Røde Kors gøre et abstrakt emne som krig (og reglerne for krig) virkelighedsnært og relevant for danske skoleelever. Vi i Røde Kors har et unikt indblik i nutidens konflikter, en unik adgang til konflikters parter, førstehåndsberetninger fra civile og soldater, samt modige delegater i felten, som oplever krig helt tæt på.

Digitale fordele

Undervisningsmaterialet om krig vil drage fordel af alle de muligheder, der er i Alineas digitale undervisningsplatform NEXT. Alineas stærke redaktionelle kompetencer og Alineas marketing- og kommunikationskanaler bringes i spil, alt sammen for at sikre at så mange elever som muligt kommer til at arbejde med materialet i en undervisningssammenhæng. Undervisningsmaterialet stilles gratis til rådighed for alle skoleklasser i Danmark, og vil være tilgængeligt via Uni*login.

Hvem er Alinea?

Alinea er Danmarks største forlag inden for læremidler/undervisningsmaterialer til den danske grundskole, og beskæftiger omkring 100 mennesker med stærke kompetencer inden for læring, didaktik, kommunikation, design, it-udvikling og service. Hvert år udvikler forlaget flere hundrede både trykte og digitale læremidler/undervisningsmaterialer sammen med de allerdygtigste skoleforskere og praktikere i Danmark, baseret på kvalitet, faglighed og gennemtænkt didaktik med udgangspunkt i grundskolens behov og med læring for fremtiden som mål.

Alinea lancerede i august 2018 den nyudviklede digitale forfatter- og publiceringsplatform NEXT, der giver Alinea det bedste digitale grundlag at udfolde undervisningen i og muligheden for at skubbe til grænserne for, hvad der kan lade sig gøre i brugen af digitale læringsteknologier. Alineas digitale læringsportaler og undervisningsmaterialer er stort set repræsenteret i alle danske kommuner og har 35.000+ unikke, daglige brugere. Da det bliver digitalt og tilgængeligt på Alineas NEXT-platform vil det være overkommeligt at opdatere materialet henad vejen, da verden jo som bekendt ikke står stille.

  • Røde Kors er andet en krig og skoletjenesten vil fremover kigge på, om andre humanitære emner på denne måde kan indgå i Alineas digitale portefølje af undervisningsmaterialer.
  • Undervisningsmaterialet vil være klar til markedsføring overfor landets skoler omkring 1. april 2020.
  • Vi forventer mindst 10.000 skoleelever vil anvende materialet det kommende skoleår 2020/2021.