Når døden hedder Ebola

DR Congo er ramt af ebola. Indtil videre er 1300 mennesker døde af sygdommen. Røde Kors er tilstede. Her er en skildring fra en udsendt læge.
 

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 17 JUNI 2019

Thomas er læge, og han har lige været udsendt for Røde Kors i et krigsplaget og ebolaramt DR Congo. For nogle dage siden modtog han en forfærdelig melding: sygdommen har spredt sig til nabolandet Uganda, hvor en femårig er dreng død den 11. juni af sygdommen.

Der er sket netop det, som alle frygtede ville ske. De congolesiske og ugandiske myndigheder har være ekstremt hurtige til at reagere. De har sendt eftersøgningshold afsted og har intensiveret indsatsen overfor den frygtede sygdom.

Moren til den femårige dreng havde besøgt sin far, som var død af ebola. De var blevet stoppet ved kontrolpost ved grænsen og fulgt til et sundhedscenter med familien, fordi de havde ebolasymptomer. Seks af dem var stukket af og gået over grænsen via en ubemandet rute.

Ebola overskrider grænser

Nu har myndighederne helt styr på de seks mennesker som rejste over grænsen, og er i gang med at opspore de otte mennesker de har været i kontakt med. To andre familiemedlemmer har fået konstateret ebola. Det betyder, at der nu er tre tilfælde i Uganda.

Ebola kan nemt overskride grænser andre steder. Der ikke lang til den internationale lufthavn i Goma, hvor Thomas er.

Røde Kors og andre organisationer har screenet over 64 millioner mennesker. Røde Kors har udført over 5000 sikre begravelser. Der er uddelt handsker og klor til frivillige, der tager temperaturen på patienter på de mest øde sundhedsklinikker. Alt sammen med fare for egne liv på grund af krig i landet.

Mangler klor og handsker

Thomas er hele tiden klar til at rykke ud, for eksempel til seks sundhedsklinikker for at træne de frivillige. Det er afgørende, at folk har tillid til de lokale frivillige, og at de kan spore ebola og gøre det rigtige: isolere og alarmere eftersøgningshold og læger. Ifølge Thomas mangler katastrofen opmærksomhed og penge.

”Vores frivillige står i fronten af den her katastrofe og tager temperatur på mulige ebolapatienter, men mangler nogle gange simple ting som klor og handsker,” siger Thomas.

Cirka 2.000 mennesker er blevet syge med ebola i DR Congo. 1.300 er døde. Hvor mange der reelt er tale om, er dog ikke helt til at vide, da mørketallet er enormt.