Mandefælleskaber overgår til Røde Kors Roskilde fra 1. juli

80 mænd, en kvinde, kommunen og Røde Kors Roskilde. Det har været hovedingredienserne i et projekt, der har haft fokus på at opspore ensomhed blandt mænd på 60+ i kommunen og få dem inkluderet i Mandefællesskaber, som også er navnet på projektet. Fra 1. juli overgår Mandefælleskaber til den lokale Røde Kors afdeling

Der var liv og glade dage i den smukke naturpark Hedeland, da det skulle markeres at Røde Kors Roskilde fremadrettet kører Mandefællesskaber videre på egen hånd.
- D. 30 JUNI 2021

Siden 2017 og frem til i dag har cirka 80 mænd på 60+ hygget og socialiseret sammen i mandefælleskaber. Mandefællesskaber er et resultat af et tæt samarbejde mellem Roskilde Kommune og Røde Kors Roskilde. Der har fra kommunens side hele tiden været et udløb for projektet, men Mandefællesskaber er kommet for at blive. Røde Kors Roskilde overtager nemlig stafetten og driver succesen videre på egen hånd.

I morgen 1. juli er Mandefælleskaber officielt under lokalafdelingens vinger.

Mandetur i Hedeland
Overtagelsen blev markeret med et afskedsarrangement for den nuværende projektleder, Jeanne Schlenzig, i smuk natur i Hedeland, hvor der var dukket et hav af mænd op for at hylde Mandefællesskaber og få sagt ordentligt farvel til Jeanne Schlenzig, der er ansat som sundhedskonsulent kommunen. Ved den udendørs afskedsreception var det tydeligt, at hun har haft en stor betydning for de mange mænd. Der var en næsten andægtig stemning og roserne væltede ind og blev modtaget af en tydelig rørt Jeanne Schlenzig, der blandt andet modtog et par fotografier af deltagerne fra flere af fællesskaberne.

Det bliver nu Henrik Leth, der er frivillig aktivitetsleder for Mandefællesskaberne, der overtager flere af Jeannes hidtidige opgaver i projektet.

”Vi er blevet rigtig godt klædt på til opgaven, og det har været et stærkt parløb mellem Røde Kors og Jeanne, der har skabt de flotte resultater, så vi er selvfølgelig spændte på, hvad det betyder, når hun ikke længere er en del af projektet, for hun har virkelig løftet opgaven på flotteste vis,” siger Henrik Leth, der som frivillig aktivitetsleder kommer til at overtage flere af Jeannes roller fremadrettet.

Jeanne Schlenzig telefon er heldigvis fortsat åben, hvis der skulle være behov for et godt råd eller to, og det er ikke helt let at sige farvel til mange mænd, der har fyldt så meget i hendes arbejdsliv de seneste år.

”Det er vemodigt at sige farvel. Omvendt er jeg bare rigtig glad for at have været på et projekt, der kan køre videre, og jeg er sikker på, at Røde Kors er de helt rigtige til at løfte opgaven,” siger Jeanne og sætter lidt ord på, hvem de mange glade mænd i det smukke naturområde er:

”De er vidt forskellige, men der er også flere fællestræk. I flere af fællesskaberne er der mange enkemænd, og så er der mange, der har haft det svært med at gå fra arbejdsmarkedet til pensionisttilværelsen. De har måske ikke plejet deres private relationer i så høj grad tidligere, og det kan desværre ende ud i, at mange sidder mere hjemme isoleret, end de reelt ønsker,” siger Jeanne, mens hun betragter de mange mænd, der sidder og taler med hinanden, mens de får en øl eller en sodavand- og enkelte også en lille skarp.

Der er pt 13 mandefællesskaber i Roskilde. Fællesskaberne opstår på baggrund af interesser. Der er et fællesskab, der dyrker litteraturen sammen og andre, som hellere vil ud i naturen. En deltager fra netop et Mandefælleskab, der mødes i naturen, siger, at det var afgørende for ham, at de mødtes om noget han kunne relatere til.

”Jeg føler mig egentlig ikke ensom, men jeg har savnet nogle, jeg kunne dyrke mine interesser med. Derfor har det bare været helt oplagt for mig, og så har det kastet nogle gode private venskaber af sig også,” forklarer han.

På Røde Kors landskontor er man imponeret over det flotte arbejde, der er gjort i Røde Kors Roskilde.

”Det er fantastisk flot. Jeg bliver ofte imponeret, når jeg hører om de mange initiativer vores lokalafdelinger sætter i gang og er en del af rundt omkring i landet. At det er lykkedes at starte så mange gode fællesskaber i Roskilde, er bare rigtig godt gået, og jeg håber, at man andre steder i landet bliver inspireret,” siger chef for National Afdeling i Røde Kors, Marie-Louise Gotholdt.

Og hvis andre kommuner kunne have lyst til at blive inspireret, kan de passende kaste sig over en håndbog, der i disse dage er ved at blive lagt sidste hånd på. Her har de nemlig mulighed for at lade sig inspirere og blive klogere på, hvordan man kan starte lignende initiativer.

Det både håber og tror den tidligere lokalformand i Røde Kors Roskilde, Anders W. Johansen , at flere vil gøre.

”Jeg ser et kæmpe potentiale for Mandefællesskaber. Ikke kun her lokalt, men over hele landet. Og så kan vi jo være stolte af, at vi her i Roskilde har gået forrest for at gøre noget for en målgruppe, der måske ikke altid er lige gode til selv at spørge om hjælp, siger han.

 

 

  • Mandefællesskaber i Roskilde så dagens lys i 2017
  • Siden har cirka 80 mænd deltaget i forskellige fællesskaber
  • Fra 1/7 2021 er det Røde Kors Roskilde, der kører Mandefællesskaber
  • Der er i alt 13 fællesskaber, der mødes om fælles interesser
  • Kontakt Mandefællesskaber på 4012 7410 eller skriv til Roskilde. mandefællesskaber@rodekors.dk