Magdalena er juleven: Gør det nu bare!

Røde Kors har siden 2012 arbejdet for, at så få som muligt skal sidde ufrivilligt alene hjemme juleaften. Magdalena har været julevært i julevenner siden 2018. Til andre potentielle julevenner siger hun: Gør det nu bare i stedet for at tale om det, hvis I rent faktisk vil det.

Magdalena er julevært, og i år inviterer hun igen julegæster til sin hyggelige lejlighed på Frederiksberg.
- D. 02 NOVEMBER 2020

Magdalena Zajfman taler i telefon, da vi ringer på døren til hendes hyggelige lejlighed på Frederiksberg. ”Jeg stiller op”, siger hun ind i mobilen. Opkaldet handler om et kommende engagement i Magdalenas ejerforening. Magdalena er en travl kvinde med mange bolde i luften. Hun er ansat i LB Forsikring, hvor hun er Business Process Manager og sideløbende med sit lønnede job, er hun engageret i flere frivilligprojekter, hvor hun blandt andet støtter tidligere kriminelle i at komme på ret spor jobmæssigt - og så er hun juleven i Røde Kors.

Julevenner er en social aktivitet, der blev etableret i 2012. Siden 2019 har Røde Kors og den digitale fælleskabsplatform Boblberg samarbejdet om aktiviteten med en fælles målsætning om at sikre at så få danskere som muligt skal sidde ufrivilligt alene juleaften. Som juleven i Røde Kors er man enten vært eller gæst.

Magdalena Zajfman er julevært. Første gang hun åbnede sit hjem var i 2018. Her var det ikke på eget initiativ, at hun engagerede sig i julevenner.

”Jeg skulle fejre jul med min kusine, der - uden jeg vidste det - var blevet juleven i Røde Kors. Juleaftensdag ringede hun og sagde at ”hun for resten lige havde en gæst med, der manglede et sted at fejre jul.” Jeg har polsk baggrund og er opvokset med, at der altid er plads til en ekstra ved middagsbordet, så det var selvfølgelig fint, og vi havde en super aften,” siger hun.

Hun savner at flere bare kaster sig ud i tingene og opfordrer andre til at melde sig til julevenner For mange overvejelser ender ofte med for lidt handling, mener Magdalena.

”Folks instinktive reaktion når jeg fortæller om mit frivillige arbejde bliver:
”Hvor er du god” eller ”hvordan kan du overskue det”. Jeg kan blive helt stresset, når jeg hører det: Punkt 1: Du kan jo bare gøre det. Punkt 2: Det er jo ikke hele tiden, jeg laver det. Jeg vælger selv i hvilket omfang, og hvor meget tid jeg bruger på det. Og helt grundlæggende bliver du jo nødt til at prøve ting af, hvis du vil finde ud af, hvordan du har det med det. Og så skal man huske på, at jeg også selv får utrolig meget ud af det”

Ordene falder i en lind strøm, og armene gestikulerer ivrigt. Julevennen Magdalena har meget på hjertet, og i forhold til den generelle tilgang til julen i Danmark undrer hun sig:

”Julen kaldes traditionelt hjerternes fest. Derfor kan det for mig virke paradoksalt, at der er så mange, der er så lukket om dem selv og familien på lige netop denne dag. Vi bør generelt blive bedre til at tage os af hinanden, og lige netop den 24. december er det måske særligt vigtigt. Det kan være tungt at sidde alene vidende om, at stort set alle andre holder jul med familien, siger hun.

En smuk symbiose

Da Magdalena sidste år åbnede sit hjem fik hun ikke bare besøg af en enkelt julegæst. Hele fem julevenner dukkede op og fejrede jul sammen med hende og et vennepar.

”Det var vidt forskellige mennesker, der dukkede op. Mennesker med forskellige historier og spændende baggrunde, og det var med til at vise mig, at langt de fleste kan havne i en situation, hvor de ikke har et sted at fejre jul eller har lyst til at fejre juleaften på en anerledes måde. Vi havde nogle helt vildt interessante og nysgerrige samtaler med respektfuldhed og med plads til efterfølgende refleksion. En utrolig dejlig aften,” siger Magdalena om sidste års jul i julevenner.

Når Magdalena inviterer til jul, er der mad på bordet - og der er meget af det. Hendes polske baggrund fornægter sig ikke, og der er både polsk og dansk julemad på bordet til gæsterne. Der mangler med andre ord ikke noget, men der er dog en enkelt ting, gæsterne selv må stå for:

”Jeg synger ikke og danser ikke om juletræet. De skal være velkommen, men det bliver uden mig,” siger Magdalena med et stort smil.

 

Nøgletal:

  • Cirka 350.000 danskere føler sig ensomme
  • 44 % ville tage imod en middagsinvitation fra en de kun kendte flygtigt
  • 1 ud af fem danskere savner selskab, når de spiser aftensmad, blandt enlige og personer, der har mistet en ægtefælle, er tallet hver tredje
  • Langvarig ensomhed resulterer i en stresstilstand og er skadelig for vores krop
  • Alvorlig ensomhed koster hvert år samfundet 8. mia. kroner
  • Over 1.300 danskere holdt jul sammen i 2019 gennem Julevenner

 

 

 

 

Tags