Lea hjælper til i Syrien efter jordskælvet: ”Behovene er enorme.”

Lea Christensen Nielsen er katastrofedelegat for Røde Kors, og i sidste uge rejste hun til Syrien for at være med til at organisere hjælpearbejdet. Lea fortæller her om den forfærdelige situation i Syrien, om arbejdet som udsendt katastrofelegat og om den kæmpe forskel Røde Kors gør.

Billede af Lea Christensen Nielsen på vej til Syrien d. 14. februar
- D. 21 FEBRUAR 2023

For to uger siden ramte et kraftigt jordskælv Syrien og Tyrkiet en tidlig morgen. Tusinder af mennesker er omkommet, millioner står uden tag over hovedet og det barske vintervejr gør betingelserne svære.

Lea Christensen Nielsen er katastrofedelegat for Røde Kors, og befinder sig pt. i byen Damaskus i Syrien, hvor hun er med til at koordinere nødhjælpsindsatsen.

”I Syrien rammer jordskælvet nogen af de allermest udsatte.”

I Syrien rammer katastrofen ekstra hårdt. Befolkningen er pressede efter 12 år med borgerkrig, og mange har i forvejen et meget skrøbeligt eksistensgrundlag. Som udsendt er Lea hele tiden i kontakt med kollegaer i det jordskælvsramte område, der holder hende opdateret om situationen.

”Behovene er helt vilde. Der er så mange mennesker, der har mistet deres fremtidsudsigter og står i en fuldstændig desperat situation. Det er jo virkelig, virkelig trist, siger Lea.”

Røde Kors har oprettet midlertidige teltlejre og krisecentre og hjælper så mange som muligt med at få tag over hovedet og varme. Men vilkårene er hårde, og det er svært at dække helt basale behov som rent drikkevand og mad. Samtidig er risikoen for sygdomsudbrud høj, fordi der ikke nødvendigvis er adgang til ordentlige toilet- og badeforhold for de mange mennesker, der bor sammen på alt for lidt plads.

Lea fortæller, at dét, der gør allermest indtryk på hende, er den uvished, som tusindvis af mennesker stadigvæk går rundt med:

”Der er mange, der er blevet væk fra deres familie. De ved endnu ikke, om deres kære er i live et sted, eller om de ligger begravet under murbrokkerne. Det er en traumatisk oplevelse, der giver ar på sjælen.”

Derfor kan Lea også mærke, hvor vigtigt det er, at Røde Kors yder psykisk førstehjælp til jordskælvsofrene. En stor del af hjælpearbejdet handler derfor om at styrke den mentale sundhed blandt de overlevende.

Et arbejde, der gør en forskel

Det er ikke første gang, at Lea tager afsted, når katastrofen rammer. Hun har tidligere været udsendt som katastrofedelegat i Etiopien, Malawi og Nairobi, hvor hun har hjulpet med at håndtere både konflikter og naturkatastrofer. Senest i Ukraine, hvor hun var en del af Røde Kors indsats for at hjælpe ofrene for krigen.

Når Lea tager på arbejde i Damaskus, er hendes største opgave derfor at sikre, at det er den helt rigtige hjælp, der kommer frem til jordskælvets ofre. Det gør hun sammen med sine tekniske kollegaer, der er eksperter inden for blandt andet sundhed og logistik.

Lea fortæller, hvordan frivillige og ansatte i Syrien med det samme kunne yde førstehjælp, redde ofre ud af murbrokkerne og køre ambulancer ud af området – en indsats, der har gjort forskel på liv og død for tusinder af mennesker. Hun fortsætter:

”Det er derfor, at man har lyst til at arbejde så mange timer i døgnet med at få hjælpen ud til dem, der har brug for den.”

Der er gået to uger siden jordskælvet ramte, og selvom der ikke længere er chance for at finde overlevende, er hjælpearbejdet kun lige gået i gang. Rigtig mange mennesker stadig er fanget i en desperat situation uden tag over hovedet:

”Behovene er stadig kæmpestore, og man skal altså huske, at en katastrofe som den her ikke er overstået på en uge. Det bliver en lang indsats, og der kommer til at være behov for støtte i rigtig lang tid", slutter Lea.

Husk at du kan læse meget mere om jordskælvet i Fortællingsbanken her på Mit Røde Kors.

Nyheder

  • Når klimaet forandrer alt – og håbet lever videre
  • Vil du gøre en forskel som frivillig? Tag det første skridt med kurset Medmenneskelighed i praksis
  • Politikere til civilsamfund: Ryk direkte i fængsel - i skal være med til at forebygge
  • Fokus i vores eksterne kommunikation – juli og august 2025
  • Fælles pengehåndtering (sedler og mønter)