Landsindsamlingen i coronaens tegn

Danskerne samlede 13,5 millioner kr. ind til udsatte i Danmark og udlandet i årets landsindsamling. Alt fra babyer til pensionister var dukket op i Frivillighuset for at give en hånd med til en indsamling, som coronaen havde sat sit præg på. 

To af uddelerne der giver indsamlingsposer til indsamlerne.
Foto: Nikolaj Kristian Carlsen / Røde Kors ©
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 04 OKTOBER 2020

Glasdørene til Landskontoret på Blegdamsvej åbner og lukker. En gråhåret herre iført mundbind og Røde Kors t-shirt byder indsamlerne velkommen. De bliver vist ned i det domkirkestore lokale, som i daglig tale hedder Medmenneskelighed. Udenfor betragter gråvejret udleveringen af indsamlergrejet. 

En kvindelig indsamler i dynejakke og med udslået hår dukker op med sin seksårige søn og får udleveret en pose med alt til indsamlingen. Der er et girokort, håndsprit, slik og en ice tea, og selvfølgelig den klassiske indsamlingsbøsse i posen. Der er pile på tavler som viser hvilken vej de skal gå ud, og de kan begynde deres indsamling. 

Når indsamlerne kommer ind kigger de på de ruter de kan vælge på et stykke papir. De river en flap af papiret som viser hvilken rute de kan samle ind og viser den til uddelerne, medmindre de har bestilt en rute hjemmefra. I de korte pauser imellem indsamlerne dukker op er der plads til en vittighed mellem uddelerne og et godt grin.

13,5 millioner kr. samlet ind til udsatte

Røde Kors indsamlingen i år går blandt andet til at sikre hjælp til syge hjemløse i Danmark og mad, vand og lægehjælp til krigsramte børn i Yemen, Syrien og på Lesbos, hvor der er akut behov for hjælp.

Tusindvis af danskere har i dag været på gaden og samle ind for Røde Kors til krigsramte børn samt familier i udsatte corona-områder og herhjemme. I alt gav danskerne 13,5 millioner i indsamlingsbøsser, på mobilepay og onlinedonationer.

“Det har været en indsamling på en meget vanskelig baggrund. Danmark befinder sig – sammen med resten af verden – i skyggen af en pandemi, der har skabt stor usikkerhed og utryghed. Derfor er det også fantastisk at se, at det stadig har været muligt at engagere 20.000 frivillige til at samle ind og styre de mange indsamlingssteder,” siger Anders Ladekarl.