Kom og få et sår på kinden

Der er kulturnat i Røde Kors landskontor. Der kommer mange nysgerrige gæster for at opleve hvad Røde Kors gør.

Sårsminken var et stort hit på Kulturnatten. © Nikolaj Kristian Carlsen
NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 11 OKTOBER 2019

Regnen trækker striber ned af glasdørene til frivillighuset. Dørene går op, når kulturnatsgæster lægger vejen forbi Røde Kors landskontor på Blegdamsvej. Indenfor står der Røde Kors frivillige og tager imod gæsterne, og fortæller dem, hvad de kan opleve.

I det rummelige frivillighus er der fuld gang i hjertemassagen. En person er faldet om og har akut brug for hjælp. Personen er af plastic – en dummy eller attrap. En dreng i en gul regndragt giver dummyen hjertemassage under kyndig rådgivning fra en frivillig fra Røde Kors.

Bag dem står et skilt, som oplyser om hvor mange der bliver reddet af hjertemassage om året. Inde i glasburet er der indrettet et køkken. Der ligger en banan skåret i flere skive. Ved siden af bananen ligger en skiveskåret hånd – de fleste ulykker sker i køkkenet konstaterer oplysningsteksten tørt.

En pige med sår

Det er ikke helt normalt, at en ung pige stiller op til et mode shoot med et grimt sår på kinden. Det ser heller ikke for kønt ud, for hun har også et sår på hånden. Bag hende sidder der sminkører og er ved at påføre en femårig dreng et kunstigt sår på hånden.

At få sår er populært. Der er kø ved sminkørernes bord. Imens drikker de voksne en kop kaffe i caféen. En ældre dame står og kigger på de varer man kan købe i Røde Kors kramboden. Der er blandt andet muligt at købe Henri Dunants erindringer eller et Røde Kors net.

Der er jævnt flow af nysgerrige gæster der kommer ind ad hoveddøren. Et vagt kliktæller dem, så der er nogenlunde styr på, hvor mange der er i bygningen. Under himlens tårefyldte øjne står den skudhullede ambulance og minder om hvor mange udsendte for Røde Kors der er blevet dræbt af konflikter rundt om i verden.

Hjertemassage
Hånd Våger