Jeg oplever stressende situationer fra en anden vinkel

Yuliia deltog på Røde Kors’ kursus i psykisk førstehjælp for Ukrainere sammen med 26 andre ukrainere. Efter en dags træning, har Yuliia lært nye måder at håndtere mennesker i svære situationer på – og at passe på sig selv, når hun hjælper andre.

CHRISTEL WINTHER - D. 28 AUGUST 2024

Røde Kors afholdt for første gang et heldagskursus om Psykisk Førstehjælp på Ukrainsk i juni. De 27 deltagere var blandet fra lokalafdelinger og fra bosteder for ukrainere. Mange mødtes for første gang for sammen at lære, hvordan man støtter ens ukrainske venner og familiemedlemmer, der oplever stress, krisereaktioner og overbelastning på grund af at deres pårørende stadig er i krig i Ukraine, og at det kan være svært at finde fodfæste i Danmark.

Nye vinkler og nye venner 
Yuliia havde fået en forsmag på psykisk førstehjælp gennem en kortere workshop på ukrainsk om at passe på andre og sig selv under kriser. Hun ville gerne vide mere, og tilmeldte sig derfor endagskurset om psykisk førstehjælp. 

”Nu bruger jeg det jeg har lært næsten hver dag i praksis, og når jeg taler med andre. Det hjælper virkelig at se på forskellige stressende situationer fra en anden vinkel”, forklarer Yuliia og tilføjer:

”Efter kurset har jeg endda fået nye venner, som jeg kan være der for, fordi jeg har fået ny viden og gode råd at give dem. Det er simple ting, der hjælper dem til at se en svær situationen fra en anden side. Jeg kan hjælpe dem til at se, at der er nogle ting, vi ikke kan ændre på, og nogle gange er det nok bare at stoppe, tage en kort pause, drikke et glas vand og trække vejret på den måde vi lærte på kurset.”

Passer først på sig selv 
Yuliia er 27 år og forlod Kharkiv, Ukraine, i marts 2022. Hun oplevede ikke krigen fra beskyttelsrum i kældre, som mange, men var stadig meget påvirket: 

”Min mentale tilstand var stadig alvorligt skadet, da jeg kom til Danmark. Jeg skulle gøre alt for første gang. Det var hårdt at leve i en tilstand, hvor man ikke ved, hvad der nu vil ske. Jeg havde ikke arbejde, jeg var bange og jeg kunne ikke sove og spise. Hver dag gik med følelsen af, at mit liv var beskadiget.” forklarer hun, og beskriver hvorfor det er svært for mange ukrainere at være i Danmark: 

”Mange har svært ved at omstille sig. Det skyldes også, at deres liv her ikke er det samme som i Ukraine. Mange har mistet deres hjem og job, de kunne lide.”

Efter kurset i psykisk førstehjælp har Yuliia lært at passe på sig selv, når hun møder mennesker, der reagerer voldsomt: 

”Der var situationer, hvor en person var meget aggressiv, råbte og forsøgte at undertrykke mig på en eller anden måde. Men jeg huskede, hvad jeg lærte på kurset, og at jeg først skulle passe på mig selv og på min sikkerhed, og derefter på andre,” forklarer hun.  
 

Kurset i psykisk førstehjælp til ukrainere er en del af Røde Kors’ arbejde med at fremme mental trivsel blandt flygtninge, og blev afholdt med økonomisk støtte fra Den Europæiske Unions program, EU4Health. 

Kurset i Psykisk Førstehjælp blev afholdt af Røde Kors’ trænede Psykosociale Teamledere, der også afholder Psykisk Førstehjælp for Røde Kors’ ansatte og frivillige.

Kurset blev oversat til ukrainsk og mange af de ukrainske videoer fra www.rodekors.dk/trivsel blev brugt til at formidle på ukrainsk. 
 

Tags