Hvordan ser fremtiden ud for genbrug?

2022 var et år med rekordstor omsætning i vores genbrugssektion. Genbrugsmarkedet er i rivende udvikling, men det står også overfor udfordringer.

 

Når vi donerer tøj, møbler, eller andre produkter, bliver det sorteret af vores frivillige, inden det bliver solgt som genbrug i vores butikker. FOTO: Michael Drost.

- D. 16 JUNI 2023

Genbrugsglæden er stødt stigende i Danmark. I 2022 slog vi selv rekord, da vores genbrugsarbejde sikrede hele 281 mio. kr. i omsætning. Selvom kriser og prisstigninger har præget samfundet, ser genbrugschef Tina Donnerborg en anden tendens som årsag til den store udvikling.

”Vores omsætning på genbrug steg lige meget i januar og februar sidste år, som i oktober og november, hvor prisstigningerne virkelig kunne mærkes. Det tyder på, at miljø-, og klimabevidsthed vejer tungt hos forbrugerne. Derfor tror jeg, at vi fortsat vil se mere og mere til det i fremtiden,” siger hun.

Frederik Larsen har forsket i, og arbejdet med bæredygtighed, genbrug og økonomisk værdiskabelse i mere end 15 år. Han pegede i temaet i Mit Røde Kors-bladet fra juni på, at inflations, - klima, - og ressourcekriserne har en indflydelse, men samtidig ser han også, at tendensen til mere genbrug er kommet for at blive.

”Vi så den samme udvikling under finanskrisen, men noget tyder på, at folk generelt er blevet mere bevidste omkring klima og ressourceforbrug. Udviklingen vil sandsynligvis gå lidt ned igen, men jeg tror at den vil forblive højere, fordi folk bliver mere opmærksomme på nødvendighederne i genbrug,” fortæller han.

 

Frederik Larsen har forsket i, og arbejdet med bæredygtighed, genbrug og økonomisk værdiskabelse i mere end 15 år. Foto: Mathilde Schmidt.
Frederik Larsen har forsket i, og arbejdet med bæredygtighed, genbrug og økonomisk værdiskabelse i mere end 15 år. Foto: Mathilde Schmidt.

 

Kvalitet og genbrugsværdi går hånd i hånd

Den positive udvikling indenfor genbrug, er dog også forbundet med andre tendenser. Danskernes overordnede forbrug er nemlig steget voldsomt hen over de sidste 25 år. Til gengæld er kvaliteten på ny-producerede varer dramatisk faldende, og når kvaliteten falder, så falder genbrugsværdien også.

”Selvom folks lyst til genbrug vokser, kan det på sigt ende ud i, at der ikke er produkter i høj nok kvalitet – og det kan blive en stor udfordring for genbrug i fremtiden. Det kræver en endnu større bevidsthed om, hvor vigtigt genbrug er,” – fortæller Frederik Larsen. 

Behov for en øget bevidsthed

Selvom genbrug er godt for klimaet, har det også andre positive effekter på vores samfund.

”Når man køber genbrug hos os, gør man noget godt for klimaet, men man støtter også vores hjælpearbejde. Det ved vi er vigtigt for kunderne. Alt det sker gennem en fremragende frivillig indsats, hvilket også understøtter den samfundsmæssige bæredygtighed,” fortæller genbrugschef Tina Donnerborg.

Hvis genbrug skal fylde endnu mere i fremtiden, er der behov for en øget bevidsthed omkring alt det gode genbrug gør, mener Frederik Larsen. Det spiller nemlig en stor rolle, hvis vores samfund i fremtiden skal udvikle sig i en mere grøn retning.

”Genbrug er nøglen hvis vi skal frakoble os de industriområder, hvor udvinding af jordens ressourcer indgår i arbejdsprocessen. Den sociale investering i, at arbejdet bygger på donation og frivillighed, er med til at sikre en langt bedre udnyttelse af ressourcerne, og det er dét der adskiller organisationer som Røde Kors, fra de private aktører,” Fortæller han.

Læs mere om genbrug i Mit Røde Kors-blad #2 2023.

Nyheder

  • Vil du gøre en forskel som frivillig? Tag det første skridt med kurset Medmenneskelighed i praksis
  • Politikere til civilsamfund: Ryk direkte i fængsel - i skal være med til at forebygge
  • Fokus i vores eksterne kommunikation – juli og august 2025
  • Fælles pengehåndtering (sedler og mønter)
  • Kommende kurser i psykisk førstehjælp i Skanderborg, Roskilde og Sønderborg