Hørsholms flygtninge-mamma Maja fylder rundt

Aktivitetsleder for Røde Kors integrationsaktiviteter i Hørsholm Maja Bilde, fylder tirsdag den 26. maj 80 år. Da Maja for 20 år siden gik på pension som postmester i Gentofte efter en 44 år lang karriere i Postvæsnet besluttede hun sig for, at de mange fritimer fremover skulle bruges på noget meningsfyldt.

Maja Bilde, aktivitetsleder i Røde Kors, fylder 80 år. De sidste 20 år har hun været en stor støtte for de flygtninge, der er er kommet til Hørsholm. Foto: Jerry Ritz.
JERRY RITZ - D. 26 MAJ 2020

Maja Bilde blev derfor frivillig i Røde Kors Hørsholm. Hun blev tilknyttet Røde Kors integrations aktiviteter og har været aktivitetsleder i næsten 15 år og hun har i dag tilknyttet omkring 60 frivillige i denne aktivitet.                
Maja’s hjerte bakker for de svageste og mest sårbare i vores samfund - de mennesker der som flygtninge har været tvunget til at forlade deres land og som er som kommer hertil fra krigens rædsler.

Da hun startede for 20 år siden, var det krigene og de væbnede konflikter i Jugoslavien som fyldte mest.

Derefter har den være forfulgte i Iran og Iran der er kommet hertil og i de seneste otte år ikke mindst ofre for borgerkrigen i Syrien og konflikten det østafrikanske land Eritrea, som har sendt mange mennesker på flugt.

Maja Bilde og hendes team af frivillige modtager nye flygtninge, når de kommer til Hørsholm, og de har sagt ja til, at de gerne vil have kontakt til Røde Kors.

Maja tager ud for at besøge dem for at fortælle dem om, hvordan Røde Kors i Hørsholm kan bistå inden for det sociale og humanitære område.

Hvorefter de bliver inviteret til at deltage i de faste onsdagsmøder hos Røde Kors.

Maja Bilde er den person i Hørsholm som ved mest om de nye borgere og deres situation - ingen går forgæves til hende - hverken flygtninge, andre frivillige eller andre medborgere i kommunen.

I 2015 blev hun ikke overraskende udnævnt til 'Årets frivillig' af Hørsholm Kommune.

Maja Bilde møder flygtningene med stor empati, et fast håndtryk, et kærligt klap på skulderen og øjenkontakt og er parat med gode råd og praktisk hjælp, uanset om det drejer sig om kontakt til læge, skole, forklare hvad sundhedskortet er for en størrelse, kontakt til offentlige instanser eller babysitter om natten, når en lille ny borger melder sin ankomst, og et flygtningeforældrepar ikke har andre.

Aktiviteter hvor man inkluderer de nye borgere sammen med lokale frivillige er en del af den strategi som Maja har stået for at udføre.

Maja er særdeles vellidt og bliver betragtet af mange flygtninge som deres 'danske mamma', særligt fokus har hun på børnene og deres mulighed for at fungerer godt i det danske samfund.

I starten af året før Corona-krisen satte ind, tog hun initiativ til at der blev oprettet lektie café for børn og unge hver torsdag i Røde Kors huset på Savsvinget.

Maja har meddelt Røde Kors bestyrelse, at hun i forbindelse med sin runde fødselsdag ønsker at trappe ned og jagten på hendes afløser er startet.

En ting er sikkert, hun bliver ikke nem at afløse, selvom hun har lovet at fortsætte med at varetage Julehjælpen til de værdig trængende fremover.

Maja har gennem 20 år ydet en fantastisk indsats i Røde Kors Hørsholm, ikke bare med flygtninge/nye borgere, hun har arrangeret den årlige skovtur for de frivillige, deltaget i den årlige landsindsamling og sågar været bestyrelsesmedlem, da hun blev opfordret til det.
 
Tak for indsatsen Maja, du  ønskes stort tillykke!
 
På vegne af bestyrelsen for Røde Kors Hørsholm,

Jørgen Jørgensen (formand) og Jerry Ritz (aktivitetsleder kommunikation).