Glædelig 1. advent: Mie Line er julevært i Julevenner

Glædelig 1. advent til alle her på Mit Røde Kors. I dag og de kommende tre søndage, vil vi lægge et portræt op, hvor I kan læse om en af vores juleværter eller julegæster i aktiviteten Julevenner.

 

Mie Line på Islands Brygge hvor hun bor
- D. 29 NOVEMBER 2020

I Julevenner arbejder vi for, at der skal sidde så få som muligt ufrivilligt alene juleaften. Konceptet er simpelt: Juleværter med hjerterum og en ekstra plads ved sit julebord åbner deres hjem for en eller flere julegæster, som mangler et sted at fejre jul.

I dag kan I læse om Mie Line, der er tidligere julevært:

”Det undrede mig ikke. Mie har det med at være lidt impulsiv. For det meste på en god måde,” sætningen leveres med varme af Sten Christensen, der er farfar til Mie Line.

Han refererer til julen 2017, hvor Mie Line Christensen foreslog sine bedsteforældre, der stod for julen, at de kunne invitere en, der manglede et sted at fejre jul, hjem til dem. Idéen var opstået, da Mie Line erfarede, at en af hendes veninder manglede et sted at holde jul det år. Mie Line inviterede selvfølgelig sin veninde, men veninden ville ikke trænge sig på.

Tanker om, at ikke alle havde et sted at fejre jul, begyndte at fylde hos Mie Line. Hun begyndte derfor at lede på nettet for at undersøge, hvordan hun kunne bidrage til at færre skulle side ufrivilligt alene hjemme til jul. Under sin søgning stødte hun på Røde Kors-aktiviteten julevenner.

I julevenner åbner juleværter deres hjem for julegæster, der mangler et sted at holde jul. De tilmelder sig på www.julevenner.dk og sammen er gæster og værter med til at sikre en god jul, og at der er bare lidt færre, der holder jul ufrivilligt alene. Julevenner blev etableret af Røde Kors i 2012 og i 2019 trådte Boblberg til som samarbejdspartner.

”Det var lige præcis det, jeg ledte efter. Med julevenner fik min familie og jeg mulighed for både at holde jul sammen, men også hjælpe en person, der ikke havde et sted at holde jul. Det var helt perfekt,” siger Mie Line.

Mie Line er 26 år gammel og bosat på Islands Brygge sammen med sin kæreste og en nyligt anskaffet lille hund. Hun er hurtigt kommet til at elske Islands Brygge, som hun flyttede til i marts efter at have boet i udlandet de seneste år, hvor hun har læst til indretningsarkitekt. Studierne i Dublin og Paris har gjort, at der ikke har været meget overskud til tanker om planlægning af jul, men Mie Line er i dag tilbage i Danmark og færdiguddannet.

 "Det var simpelthen så fin en oplevelse, og det er blevet den jul, vi altid taler om," siger Mie Line om oplevelsen tilbage i 2017.

 

På julekort med julegæst
Da Mie Lines bedsteforældre i 2017 åbnede deres hjem i Solrød, fik de besøg af en nigeriansk kvinde og hendes lille datter, der på daværende tidspunkt boede på asylcenter Avnstrup.

"Da jeg mødte dem, vidste jeg, det ville blive en fantastisk aften. De var simpelthen så søde. Den lille pige havde den fineste juletræskjole på, og moren havde en matchende grøn. De havde virkelig gjort noget ud af det," siger Mie Line og bakkes op af sin farfar, der fra en telefonlinje i Solrød, fortæller at aftenen også havde gjort et stort indtryk på ham, hvorfor han og den resterende del af familien også er klar igen i år.

Og det er Mie Line glad for. Hun betegner sig på ingen måde som julefanatiker. Hun nyder selve aftenen, traditionerne, den højtidelige stemning og samværet med familien, men julevenner handler for hende i lige så høj grad om at vise forståelse for andres situation og at bakke op om tanken om, at fællesskab kan være vejen frem for at mindske følelsen af ensomhed.

Den jul i 2017 var Mie Line med til at gøre juleaften til noget helt specielt for den nigerianske kvinde og hendes datter, der på daværende tidspunkt befandt sig i en rigtig svær situation. I dag er asylcenter skiftet ud med en dansk mand og egen bolig og både mor og datter har det rigtig godt, fortæller Mie Line.

Hun ved det, fordi hun har holdt kontakten til den tidligere julegæst:

”Og jeg har faktisk modtaget julekort de seneste to år,”

 

 

  • Tilmelding til Julevenner sker på www.julevenner.dk
  • Over 350.000 danskere føler sig ensomme
  • 44 % ville tage imod en middagsinvitation fra en de kun kendte flygtigt
  • 1 ud af fem danskere savner selskab, når de spiser aftensmad, blandt enlige og personer, der har mistet en ægtefælle, er tallet hver tredje
  • Langvarig ensomhed resulterer i en stresstilstand og er skadelig for vores krop
  • Alvorlig ensomhed koster hvert år samfundet 8. mia. kroner
  • Over 1.300 danskere holdt jul sammen i 2019 gennem julevenner
  • Julevenner blev etableret i 2012 af Røde Kors. I 2019 blev Boblberg samarbejdspartner.