Frivillige i Primus Motor blev fejret

Lørdag den 9. marts stod i fejringens tegn for de frivillige bag Primus Motor programmet. Alle frivillige i Primus Motor og dele af vores samlede Fængsels- og løsladelsesprogram var inviteret til en dag i Odense for at fejre, at programmet i november sidste år vandt Den Kriminalpræventive Pris.

MATIAS CHRISTENSEN - D. 10 APRIL 2024

Dagen i Odense blev brugt med fagligt indhold om, hvordan det kan være svært at passe ind i voksenlivet, når man er opvokset under dysfunktionelle og dårlige vilkår, som mange fra målgruppen i Fængsels- og løsladelsesprogrammet er.

Efterfølgende bød dagen på en gåtur med korte oplæsninger fra litteratur om klasse, privilegier, at sætte ord på følelser, sprogets magt, afmagt mm.

Lise Lind, leder for sektionen for særligt udsatte voksne, holdt afslutningsvis tale for de fremmødte, hvor hun takkede for indsatsen, der førte til, at prisen blev tildelt Primus Motor.

”Uden jer frivillige kunne vi slet ingenting. Det er jer, der melder sig som mentorer, og som følger med de indsatte, når de løslades. Som går ved siden af den løsladte og hjælper og støtter med det, der er behov for (...) I ser behovet for at styrke den løsladte i mødet med livet udenfor. Det liv, som det kan være meget svært at blive løsladt til. Men vigtigst af alt ser I mennesket bag dommen,” sagde Lise Lind.

Nye tal fra fængselsindsatserne

Primus Motor er en del af Røde Kors’ fængselsindsatser, hvor programmerne Kickstart og fængselsbesøgstjenesten også hjælper indsatte videre med livet.

Blandt særligt belastede indsatte, ender 67% med at begå kriminalitet igen indenfor to år, hvor tallet for særligt belastede indsatte, der har deltaget i Primus Motor, er mere end halveret med kun 29%.

Lignende resultater kan ses ved de to andre programmer. 25% af alle indsatte ender i kriminalitet igen, hvor indsatte med en besøgsven fra Røde Kors kun ender i kriminalitet igen i 17% af tilfældene.

I Kickstart, hvor varetægtsfængslede unge mellem 17 og 25 år bliver hjulpet ind i positive sociale fællesskaber og ud af kriminalitet, svarede 100% af deltagerne, at programmet havde givet dem en fornyet tro på fremtiden