Frivillige bygger bro mod ensomhed i Café Hulen

Hver onsdag aften åbner Café Hulen dørene, hvor frivillige står bag et rum for spil, fællesspisning og venskaber, der hjælper med at mindske ensomhed blandt unge voksne.

Bolette, Emil og Mads er tre af de frivillige, der gør Hulen til et magisk sted. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.
- D. 15 OKTOBER 2024

Af Peter Søndergaard Rasmussen

I Café Hulen mødes unge voksne hver onsdag aften for at spille spil, spise sammen og skabe nye venskaber. Men bag succesen står et dedikeret hold af frivillige fra Røde Kors Lyngby-Taarbæk, som arbejder for at skabe et åbent og inkluderende fællesskab.

Så snart man træder ind ad døren i Røde Kors Huset i Virum, bliver man mødt med et smil i de lige omgivelser, hvorefter der bydes på en sodavand ved det sammensatte langbord i lokalet.

"Café Hulen er et mødested for unge, hvor de kan møde nye mennesker og deltage i sociale aktiviteter uden nogen forventninger. Der er et kæmpe behov for steder som dette, især i forhold til den stigende ensomhed blandt unge," siger aktivitetsleder Emil Agertoft, som i mange år har været en del af Røde Kors' samaritkorps.

Snak og spil
For enden af langbordet sidder en af deltagerne og strikker, mens hendes sidemand lægger kabaler. Samtalerne i rummet dækker emner, der spænder bredt. Alt fra en af gæsternes studietid på FGU (den forberedende grunduddannelse) til situationen i Gaza.

I den anden ende af langbordet er den frivillige spilmester, Fabian, i gang med at gøre klar til brætspillet "The Red Dragon Inn", som en blanding af frivillige og deltagere tilslutter sig.

Fabian har en stor kærlighed til spil og en solid baggrund i rollespilsverdenen, hvilket tydeligt mærkes, når han introducerer spillet med en historie, han lige har fundet på, om en flok eventyrer, der efter en tur i en mystisk grotte bruger deres nyfundne guld og skatte på at tage på værtshus.

Med Fabians viden og evne til at forklare spillereglerne glider deltagernes brikker let på plads på spillepladen.

Fabian (th.) forklarer reglerne for det eventyrbaserede brætspil. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.
Fabian (th.) forklarer reglerne for det eventyrbaserede brætspil. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.

Kreakrogen
Den yngste af de frivillige, 20-årige Zahra, som studerer jura på Københavns Universitet til hverdag, spørger, om nogen har lyst til at male.

"Jeg valgte at blive frivillig her, fordi jeg følte, det var noget, jeg kunne kaste mig ud i uden at føle mig overvældet. Det giver mig hovedro og et afbræk fra hverdagen," siger Zahra og tilføjer:
"Jeg føler også, at jeg kan hjælpe andre samtidig med, at jeg passer på mig selv. Det er virkelig givende at lære så mange forskellige mennesker at kende."

Hun folder en dug ud over bordet og begynder sammen med deltageren Ulrik med penselstrøg at udfolde sin kreative side.

Zahra og Bolette er tovholdere på "kreakrogen", hvor deltagerne blandt andet kan strikke eller male. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.
Zahra og Bolette er tovholdere på "kreakrogen", hvor deltagerne blandt andet kan strikke eller male. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.

Køkkenmøde
Samtidigt med, at Hulens besøgende spiller, snakker og maler, knokler kokkene Mads og Mia i det spritnye køkken.

Mads har i forvejen lavet mad hele dagen på sit arbejde i en kantine, men alligevel træder han til med et smil, når der om aftenen skal laves "pastaret med bacon", som han selv kalder det.

På vej ud i køkkenet ser Emil en person vandre forbi Røde Kors Huset.

"Der gik en derude," siger han.
"Så han skiltene?" råber Mads ude fra køkkenet.
"Nej, så var han jo kommet herind!" svarer aktivitetslederen med et glimt i øjet.

Fællesspisning skaber samvær
Som i så mange andre sammenhænge samles de frivillige og deltagerne omkring aftensmaden.

Man får en snert af højskoleenergi med langbordsmiddag. Mange af de frivillige har kendt hinanden længe fra deres tid som samaritter. En stemning af fællesskab og nærvær breder sig i rummet, og det smitter også af på de besøgende hos Café Hulen, der deler stort som småt over maden.

"Det betyder meget for mig at komme her og være en del af fællesskabet. Jeg har mødt mange søde mennesker, og det er rart at få et måltid mad og hygge sig sammen," siger 31-årige Ulrik, som bruger caféen.

Ulrik er førtidspensionist men bruger sin tid på sit skånejob i Føtex. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.
Ulrik er førtidspensionist men bruger sin tid på sit skånejob i Føtex. FOTO: Peter Søndergaard Rasmussen.

Aftener, der trækker smil på læben og summer af snak, som denne er kun mulige på grund af de frivilliges dedikation og engagement.

"Det er de frivillige, der skaber magien. Hvis de har det godt, har deltagerne det godt," slår aktivitetslederen Emil fast.

FAKTA OM RØDE KORS HUSET I VIRUM

  • Siden Røde Kors Huset åbnede dørene i midt-juni, er det ikke kun Café Hulen, der har bidraget til kampen mod ensomhed.
  • Blandt andre aktiviteter findes
    • Det Sociale Komfur, som er et socialt netværk, hvor frivillige og deltagere samles om madlavning og fællesspisning.
    • Den ugentlige frokostcafé for seniorer.
    • Herreværelset, der mødes til smørrebrød en gang om måneden.