Fokus på ensomhed i nyt undervisningsmateriale

Nyt undervisningsmateriale til samfundsfag på gymnasiale uddannelser sætter fokus på ensomhed.

Nyt undervisningsmateriale Ensomhed og fællesskab sætter fokus på ensomhed som samfundsudfordring.
- D. 28 JUNI 2021

Ensomhed koster – udover de alvorlige menneskelige konsekvenser – samfundet mindst 8 mia. kroner om året bl.a. i øgede sundhedsomkostninger og tabt arbejdsfortjeneste. Ensomhed rammer i alle aldersgrupper. Inden coronakrisen var næsten 400.000 danskere ensomme, og i løbet af krisen er problemet vokset yderligere. Det svarer til, at der i hver gymnasieklasse i gennemsnit sidder tre elever, der føler sig svært ensomme. Under corona-nedlukningen steg antallet af personer, som følte sig ensomme.

I partnerskab med forlaget Columbus har Røde Kors og Mary Fonden derfor udgivet undervisningsforløbet Ensomhed og fællesskab

Det digitale materiale Ensomhed og fællesskab behandler emnet faktuelt og belyser gennem cases de personlige konsekvenser af ensomhed, herefter forsøger forfatterne Morten Hasselbach og Lene Vendelbo at belyse, analysere og diskutere ensomhed ud fra et sociologisk perspektiv og et velfærdspolitisk og et velfærdsøkonomisk perspektiv.

Ensomhed og fællesskab er henvendt til både A-, B og C niveau i samfundsfag på STX og HHX, men kan også anvendes på HF.

Tværfaglige samarbejder

Foruden brugen af bogen i den samfundsfaglige undervisning lægger den også op til et samarbejde med flere fag, herunder bl.a. psykologi og matematik. I forhold til matematik er oplagte samarbejdsflader konfidensintervaller og regressionsanalyser. Det er fx relevant at forstå, om der er sammenhænge mellem individers alder, uddannelse, indkomst og bopæl og forekomsten af ensomhed. Samarbejdet med faget psykologi kan bestå i, at psykologifaget kan levere en dybere forståelse af menneskers tanker og adfærd, som kan supplere og komplementere sociologiens teorier, begreber og metoder. Hvert kapitel indeholder en række øvelser, hvor samfundsfaglig viden og kompetencer kan bringes i spil. 

Det er gratis for gymnasierne at anvende 'Ensomhed og fællesskab', da materialet er økonomisk støttet af Mary Fonden. 

Gå til materialet her